Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Scorsese, Lily Gladstone, och Leonardo DiCaprio. Foto: DAVID SWANSON

Gladstone efter nomineringen: ”Trodde inte jag skulle gråta”

Uppdaterad
Publicerad

Lily Gladstone har blivit nominerad till en Oscar.

Hon tog emot beskedet när hon pratade med sina föräldrar.

– Jag förväntade mig inte att jag skulle gråta, säger hon till Entertainment Weekly.

”Killers of the flower moon” blev på tisdagen nominerad till tio Oscars och Lily Gladstone som spelade Mollie Burkhart i filmen skrev historia när hon som första ursprungsamerikan blev nominerad för bästa kvinnliga huvudroll.

Andra urfolksskådespelare har varit nominerade tidigare men de har varit från Nya Zeeland och Mexiko.

Oscarsgalan 2024

– Det är otroligt men en stor del av mig vill bara säga att det här borde inte ha varit jag. För det här borde ha hänt för länge sen, säger hon till Entertainment Weekly.

Firade i Oklahoma

Gladstone firade nomineringen med att vara på plats i Pawhuska i Osage County i Oklahoma där filmen utspelade sig.

– Jag ville göra en poäng av att vara här på plats och jag vill visa min respekt för familjen och landet som uppfostrade dem och ge dem en kram.

Hon kollade dock inte själv på sändningen när nomineringarna presenterades.

– Jag ville inte titta eftersom jag kan se den senare. I stället pratade jag med mina föräldrar på Facetime och jag bad mamma att vända på kameran så att jag kunde se deras reaktion när det presenterades. Jag förväntade mig inte att börja gråta men när jag såg deras reaktion gick det inte att hålla tillbaka tårarna, säger hon.

DiCaprio grattade

Efter nomineringen har en 20 år gammal bild på Gladstone och hennes klasskamrat Joe Ryder blivit viral där de röstades fram i skolan till att ”mest sannolikt vinna en oscar”.

– Alla är så glada över det här. Det skulle vara ett sagoslut om hon vinner men samtidigt är hon inte ens 40 år ännu och hon kanske hinner samla på sig ännu fler i framtiden, säger Ryder.

Efter nomineringen grattade han sin gamla klasskamrat. Det gjorde också Leonardo DiCaprio som lite överraskande inte nominerades som bästa manliga huvudroll för sin roll som Ernest Burkhart i ”Killers of the flower moon”.

– Han var den tredje eller fjärde personen som skickade ett sms med gratulationer till mig. Jag önskar att han också fått vad han förtjänar för sitt otroliga arbete. Jag hade inte kunnat göra det jag gjorde utan honom, säger Gladstone.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: UIP/Paramount Pictures

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2024

Mer i ämnet