Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilkö bakom bommen som öppnar Stekenjokkvägen för trafik. Foto: April Caarph

Glödhet turistmagnet – problematisk för kalvande vajor

Uppdaterad
Publicerad

Det beskrivs som den kanske vackraste vägen i Sverige. Men medan turisterna nu återigen flockas på Stekenjokkvägen vädjar renskötarna i området om lugn.

-  Vi får en mycket större mänsklig närvaro bland våra nyfödda kalvar, säger Mathias Blind, ordförande för Vilhelmina södra sameby.

På Sveriges nationaldag klockan 12 öppnades i vanlig ordning Stekenjokkvägen. Den går över ett fjällområde på gränsen mellan Västerbottens och Jämtlands län och inom Vilhelmina södra och Voernese samebyar.

På öppningsdagen ringlade köerna långa bakom bommen med besökare både från närområdet och från utlandet. SVT Nyheter Jämtland var på plats när bommen lyftes.

– Vi är här för att uppleva naturen. Vi vill se djurlivet, snön, träden och vattenfallen, säger Margaret Veerburg från Nederländerna.

Även turister från södra Sverige köade bakom bommen.

– Det är härligt att se fjällen och de öppna vidderna här, det är helt otroligt, säger Ingvar Nicklasson från Emmaboda.

Problematiskt för samebyarna

Men för Vilhelmina södra sameby är området både väster och öster om Stekenjokkvägen vajornas kalvningsland och turismen i området är inte oproblematisk, säger Mathias Blind, ordförande för Vilhelmina södra sameby.

– Vi får en mycket större mänsklig närvaro bland våra nyfödda kalvar. Våra renar får inte det lugn och ro som de behöver just efter att de fött en kalv, då behöver vajan och kalven vänja sig vid varandra och få lugn och ro första tiden i livet.

Stoppochstanna-förbud

För att minska störningen på renskötseln under flytt-och kalvningstid finns det även i år ett tillfälligt stoppochstanna-förbud på Västerbottensidan. Det är en cirka fem kilometer lång sträcka där man mellan 6 juni och 17 juli inte får stanna och parkera. Det är samebyn som har begärt om förbudet. Man skulle vilja ha ett längre område och under hela tiden som vägen är öppen, men det har inte beviljats.

Enligt Mathias Blind hade det bästa för renskötseln varit att vägen öppnades naturligt genom snösmältningen, att naturen själv skulle sköta vägöppningen.

– Ska man dit måste man iaktta absolut största försiktighet. En vädjan är att vänta ett tag, säger Mathias Blind.

Vägen är öppen till 15 oktober då den stängs för vintern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.