Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Thunberg var en av flera aktivister som bars bort av polisen under förmiddagen. Foto: Javad Parsa

Greta Thunberg åker till Oslo – planerar stänga norska staten

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg kommer återigen göra gemensam sak med samiska demonstranter.

På onsdag deltar hon i de förväntat stora demonstrationerna i Oslo.

– Tidigare i år stängde samiska unga ner den norska staten. Den 11 oktober gör vi det igen, säger hon.

På onsdag har det gått exakt två år sedan den högsta domstolen i Norge slog fast att landets största vindkraftpark är ett folkrättsbrott då den ligger mitt i renbetesområdet på Fosen.

Precis som i februari, då det hade gått 500 dagar sedan domen, så planerar nu NSR Nuorat stora demonstrationer i Oslo.

Klimatkrisen

”Vi gör det igen”

I februari och mars blockerade demonstranterna dörrarna till flera departement i Oslos regeringskvarter. Departementspersonalen uppmanades att jobba hemifrån då de inte kunde ta sig in i byggnaderna.

Den här gången har NSR Nuorat redan på förhand förvarnat om att de planerar civil olydnad i någon form.

– Koloniseringen av Sápmi måste upphöra. Tidigare i år stängde samiska unga ner den norska staten. Den 11 oktober gör vi det igen. Vi ses där, säger Greta Thunberg i en video på NSR Nuorats Instagram-konto.

Bars bort av polisen

Greta Thunberg medverkade även under demonstrationerna i februari. Då var hon en av alla de ungdomar som bars bort av polis medan de blockerade dörrar till departementsbyggnaderna.

Efter demonstrationerna i februari och mars gick norska regeringen för första gången ut själva och kallade vindkraftparken för ett folkrättsbrott. Men trots det är den fortfarande i bruk. Regeringen hoppas hitta en lösning via dialog som gör att vindkraftverken i de drabbade områdena blir kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet