Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Thunberg var en av flera aktivister som bars bort av polisen under förmiddagen. Foto: Javad Parsa

Demonstrationerna utökas i Oslo – aktivister bärs bort av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen har aktivisterna i Oslo fortsatt blockera dörrarna till flera departement. Polisen har burit bort flera av dem – däribland Greta Thunberg som var med och blockerade ingångarna till finansdepartementet.

– Det egentligen brottet som begås här begås av norska staten, säger Greta Thunberg till NRK.

Demonstrationerna i Oslo utökades ytterligare under onsdagen.

– Vi har sagt att vi stänger ner staten Norge, departement för departement. I dag har vi även blockerat Klimat- och miljödepartementet och Närings- och fiskeridepartementet, säger Ella Marie Hætta Isaksen, som är talesperson på plats, till NRK.

Från början demonstrerade framför allt samiska ungdomar från Nuorat och Natur of Ungdom. Sedan dess har flera andra tillkommit, däribland Greta Thunberg.

Protesterar mot vindkraft

De har satt sig vid ingångarna till departementen för att hindra personalen från att ta sig in. Departementet har redan sedan tidigare uppmanat anställda att arbeta hemifrån på grund av demonstrationerna.

Demonstranterna kräver att vindkraftverken på Fosen i Tröndelag monteras ner. Norska Høyesterätt, motsvarande Högsta domstolen, har slagit fast att vindkraftparken strider mot urfolksrättigheter. Men trots det står hela vindkraftparken kvar mer än 500 dagar efter domen.

Polisen: Vi lyfter bort dem

Polisen har under morgonen burit bort flera aktivister.

– Vi har övervägt flera alternativ, om det finns andra ingångar som kan användas. Men vi har sett att det inte är möjligt att upprätthålla verksamheten fullt ut på departementen om vi inte avlägsnar dem, säger polisens insatsledare Tore Barstad til NRK.

Hon fortsätter:

– Vi kommer att uppmana dem att avlägsna sig friviligt, annars får vi lyfta dem därifrån.

Ministern ställer in resa

Olje- och energiministern Terje Aasland har ställt in en planerad resa till Storbritannien på grund av demonstrationen. Han försökte under tisdagen bjuda in aktivisterna till ett möte. Men de vägrade prata med honom. Enligt NRK har de sagt att de framöver enbart vill prata med statsminister Jonas Gahr Støre (AP) som just nu befinner sig på Svalbard.

På onsdagseftermiddagen meddelade aktivisterna att de fortsätter blockera departement även på torsdagen. De planerar även en större demonstration utanför norska Stortinget på fredag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Greta Thunberg om varför hon deltar i demonstrationerna. Foto: Alf Simensen/NTB/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet