Nästa vecka går grönländarna till valurnorna för att rösta i regeringsvalet. Ett val som fått stor medial uppmärksamhet och förväntas färgas av triangeldramat mellan USA, Danmark och Grönland. I varsin ände på det politiska spektrumet finns populistiska Partii Naleraq och liberalkonservativa Atassut.
– Vi är så splittrade just nu, bara på grund av den debatten, säger Aqqalu Jerimiassen, partiledare Atassut, till SVT Sápmi.
I regeringsvalet 2021 vann socialdemokratiska Inuit Ataqatigiit med 37 procent och näst största parti blev socialdemokratiska Siumut som fick 30 procent. De håller hårt i frågan om självständighet från Danmark i debatten, men Paninnguaq Korneliussen menar att Naleraq är det enda partiet som verkligen driver frågan framåt.
– Det är viktigt att vi fortsätter vår självständighetsprocess på våra premisser. Det är vårt huvudmål, att vi kommer till en punkt där vi är självständiga och inte en del av Danmark, säger Korneliussen.
Vill vända inflationens påverkan
I andra änden finns Atassut, som tog hem sju procent av rösterna i förra regeringsvalet. De vill fortsätta vara en del av Danmark och låta årets val handla om ekonomi. Aqqalu Jermiassen vill att Grönland ska öka köpkraften genom sänkta skatter för att tackla inflationen.
– Bidragsberoendet hänger kvar från kolonialtiden. Man vänder sig till det offentliga istället för att skapa sin egen lycka, säger Aqqalu Jerimiassen.
Atassut anses av många Grönländare som ett kontroversiellt parti och Jermiassen berättar att han inte förstår det motstånd som de möter.
– Det är enkelt att peka på oss och säga ”ni försöker stoppa oss” men vi har ju aldrig haft majoritet, vi är alldeles för små.
Vill se en decentralisering
De två partierna enas i en fråga – att inte politiken ska utgå från huvudstaden Nuuk. Både Jerimiassen och Korneliussen, som kommer från mindre städer, vittnar om en politik som färgas av huvudstadens debatter, men att övriga städer på Grönland har andra bekymmer.
– Det är viktigt att vi lyssnar på vad som händer i Qaanaaq och inte antar att de har samma problem som Qaqortoq, säger Korneliussen.