Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Elisabeth Heilmann, som är född på Grönland, om den forna kolonins syn på sin kungahuset och den nya kungen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Grönland ser framemot den nya kungen

Publicerad

Trots en tung kolonial historia är Kronprins Frederik av Danmark väldigt populär bland Grönlands befolkning.

När han i dag krönts till kung så följer man det med stor spänning.

– Jag tror att grönlänningarna ser mycket framemot en ny era, säger Elisabeth Heilmann, som är född på Grönland.

På nyårsafton meddelade den danska drottningen Margrethe II abdikerar och att hon efterträds av kronprins Frederik.

Tronskiftet kommer i dag utlysas på Christiansborgs slott och Kronprins Frederik kommer då bli Hans Majestät Konungen Frederik 10.

”Otroligt populär”

På Grönland, som tillhör Danmark, är det en stor händelse och Grönlands självstyre uppmanar kommuner och privatpersoner att flagga för den nye kungen.

– Han är ju otroligt populär men inte bara han utan hela kungahuset, säger Elisabeth Heilmann, född och uppvuxen på Grönland men sedan många år boende i Sápmi.

Det finns kvar kolonialism och strukturell makt i Danmark-Grönland-relationen. Så sent som i höstas stämde grönlänningar Danmark för tvångsingrepp grönländska kvinnor utsatts för. Men kungahuset ses inte som en del av det som skett genom historien. De är mycket mer öppna och uttrycker stor förståelse för vad som händer i Grönland, menar Elisabeth.

– Jag vill påstå att det finns en ömsesidig kärlek mellan kungahuset och det grönländska folket. Kronprins Frederik erövrade grönländska hjärtan när han som ung militär deltog några månader i Siriusbataljonen inom danska militären, som övervakar östra sidan av Grönland.

Ett annat förhållande till Grönland

Anledningen till att kungahuset är så populärt tror Elisabeth beror på att kungahuset har en annan bild och ett annat förhållande till sin tidigare koloni.

– Drottning Margarethe vet otroligt mycket om den grönländska kulturen och det gör också kronprins Frederik. Jag tror att grönlänningarna, mitt folk, ser mycket framemot en ny era.

Grönlands kulturhus Katuaq i Nuuk arrangerar en fest med kaffe och tårta och en storbildskärm och har bjudit in alla medborgare att delta att fira kröningen av Kung Frederik.

– Även de grönländska föreningarna i Danmark ordnar evenemang med finkläder, kaffe och tårta. Så det blir en fest, absolut! säger Elisabeth Heilmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.