Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här abdikerar Drottning Margarethe II – efter 52 år på tronen Foto: DR/EBU

Danmarks drottning Margrethe abdikerar – efter 52 år på tronen

Uppdaterad
Publicerad

Den danska drottningen Margrethe II abdikerar, rapporterar DR. Det lämnade hon besked om i sitt nyårstal. Hon efterträds av kronprins Frederik.

Årets nyårstal blir hennes sista och hon kommer träda tillbaka den 14 januari 2024. Det blir då kronprins Frederik som tar över tronen, på dagen 52 år efter att Margrethe tillträdde.

– Gud bevare Danmark, Gud bevare er alla, sade hon som avslutande ord i sitt tal.

Tronskiftet kommer utlysas på Christiansborgs slott efter regeringsmötet den 14 januari, meddelar statsministerns kansli. Kronprins Frederik kommer då bli Hans Majestät Konungen Frederik 10. Drottningen kommer kallas Hennes Majestät, enligt ett pressmeddelande från Statsministeriet.

I ett pressmeddelande säger den danska statsministern Mette Frederiksen (S) att drottningen varit en symbol för Danmark.

– På hela folkets vägnar vill jag rikta ett hjärtligt tack till Hennes Majestät Drottningen för hennes livslånga engagemang och outtröttliga tjänst för kungariket.

Unikt ögonblick i Danmark

DR:s hovexpert Cecilie Nielsen säger att hon inte kan komma på en liknande händelse i Danmark och det är svårt att veta vad som kommer ske nu.

– Det är ett fullständigt unikt ögonblick i Danmarks historia, säger hon.

Roger Lundberg, hovexpert, håller med om att beskedet förvånar då drottningen alltid sagt att hon kommer ha uppdraget tills dagen hon inte lever längre.

– Det har varit en tradition i Danmark, precis som i Sverige och Norge att man har sitt uppdrag tills den dag livet tar slut. Så alla är ju tagna på sängen – inte minst i Danmark, säger han.

Hade samtal med kung Carl Gustaf

Hela den svenska kungafamiljen har informerats om beslutet att abdikera. ”H.M. Drottning Margrethe har personligen talat med och informerat H.M. Konungen om sitt abdikationsbeslut”, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i ett sms till SVT Nyheter.

Längst tid på tronen i Europa

Drottningen Margrethe II är den nu levande monark som suttit längst på tronen i Europa. När hon abdikerar är det den svenska kungen Carl XVI Gustaf som suttit längst på tronen.

83-åriga Margrethe har under decennierna, förutom att regera, gjort sig känd som konstnär, kostymör, scenograf – och lite av en livsnjutare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några höjdpunkter från dronning Margrethes 50 år som regent i klippet. Foto: UPI/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.