Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter Drottning Margrethes abdikering blir Kung Carl XVI Gustaf den längst sittande monarken i Europa. Hör hovexperten Roger Lundgren analys om det danska chockbeskedet. Foto: TT

Hovexperter: Drottning Margrethes besked i Danmark kan få konsekvenser för kung Carl Gustaf och det svenska kungahuset

Uppdaterad
Publicerad

Att danska drottningen Margrethe II abdikerar beskrivs som ett unikt ögonblick i Danmark. Något som även kan få svallvågor både för kung Carl Gustaf och Norges kung Harald, menar hovexperten Roger Lundgren.

– Det är absolut inte omöjligt att de följer drottning Margrethes föredöme och även de lämnar över, säger han.

Under sitt nyårstal gav drottningen Margrethe II beskedet att hon abdikerar från tronen till förmån för sin son kronprins Frederik.

Danska DR:s hovexpert Cecilie Nielsen menar att beskedet är ett unikt ögonblick i Danmarks historia. Något även hovexperten Roger Lundgren håller med om.

– Det har varit en tradition i Danmark, precis som i Sverige och Norge att man har sitt uppdrag tills den dag livet tar slut. Så alla är ju tagna på sängen – inte minst i Danmark, säger han.

”Har funnits en osynlig pakt”

Han menar att beskedet kommer få konsekvenser i Sverige.

– Det har mer eller mindre funnits en osynlig pakt mellan kung Carl Gustaf, kung Harald och drottning Margrethe att de skandinaviska monarkerna inte abdikerar. Här är uppdraget ett uppdrag man har för livet.

Kan påverka svenska kungahuset

Roger Lundgren menar att drottningen lämnar över till ett populärt kronprinspar, vilket kan påverka de svenska och norska kungarna.

– Kraven i både Sverige och Norge kommer öka kraftfullt, där det också finns populära tronföljare. Vi får helt enkelt se vad som händer i framtiden, vad kung Carl Gustaf och kung Harald väljer att göra. Det är absolut inte omöjligt att de följer drottning Margrethes föredöme och även de lämnar över.

Även enligt historieprofessorn Dick Harrison är drottningens besked mycket oväntat och det kan påverka de nordiska kungahusen.

– Det här är ju ett familjebeslut som vi inte känner till skälen bakom, men man kan mycket väl tänka sig att även andra kungahus också tänker att man nu kan göra avsteg från traditionen. Men det är spekulationer, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.