Frågan om en bearbetningskoncession i Gállok, utanför Jokkmokk, ligger på regeringens bord. Den andra februari var sista dagen att lämna in yttranden för samebyarna, SSR och Sametinget. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Håkan Jonsson: Regeringen nobbar konsultationsordning när det gäller Gállok

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson har aviserat att ett beslut i frågan om bearbetningskoncession i Gállok är på gång. Den här veckan blixtinkallades Sametingets styrelseordförande för möte med ministern om just Gállok.

Enligt Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson fick han besked om mötet den här veckan. Mötet hölls under onsdagseftermiddagen. 

– Jag frågade om han skulle han följa konsultationsordningen när det gällde Gállok. Han svarade nej. Han sa att han tyckte att han hade ett nog bra underlag för beslut.

Hur svarade du på det?

– Det är konstigt att man lagt fram till riksdagen ett förslag om konsultationsordning men inte tänker följa den i ett sådant ärende. Jag poängterade att vi inte är emot all gruvnäring, men vi samer ska ha ett inflytande. Vi tog upp urfolksdeklarationen och liknande internationella åtaganden, säger Håkan Jonsson.

Frågan om en bearbetningskoncession i Gállok, utanför Jokkmokk, har legat på regeringens bord i fyra år. Sametinget har sagt nej till en gruva i Gállok, och krävt att staten stoppar all prospektering innan det finns en konsultationsordning som följer internationell urfolksrätt.

Nu är frågan om Gállok i ropet, men den har ju varit på bordet länge, hade ni från Sametingets sida kunnat gjort mer i frågan tidigare?

– Absolut det tror jag, inte minst med hjälp av experter som kan peka på ihåligheter i minerallagsstiftningen. Och fått en djupare inblick i konsekvenserna av en gruva i Gállok. Vi har inte blivit konsulterade av regeringen så vi har gått via länsstyrelsen. Och man ska komma ihåg att vi har yttrat oss tre gånger till länsstyrelsen. Vi har även gjort ett uttalande i Jokkmokk 2013, alla partier, säger Håkan Jonsson (JoF), Sametingets styrelseordförande.

Bolaget Beowulf mining har tidigare uttalat sig att man ser positivt på näringsministerns uttalande om att ett beslut i ärendet är nära förestående. 

Vi söker näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson för en intervju. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.