Nya näringsministern har lovat snabbt beslut i frågan om en järnmalmsgruva utanför Jokkmokk. Foto: Pontus Lundahl/TT

Näringsministern: Angelägen om att ha en god dialog

Uppdaterad
Publicerad

Ett beslut är på gång när det gäller bearbetningskoncession i Gállok och enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson följer man i det ärendet inte det egna förslaget till konsultationsordning i frågor som påverkar det samiska folket. Anledningen är att det ännu är ett förslag.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson har varit frågande till att regeringen inte följer förslaget om konsultationsordning.

Näringsministern svarar att man följer gällande lagstiftning och har en god dialog i beslutsfattandet.

”Tidigare i höstas har regeringen beslutat om en uppdaterad konsultationsordning som nu ligger på riksdagens bord med planerat beslut efter årsskiftet och med planerat ikraftträdande 1 mars 2022. För att den ska beslutas krävs också ett stöd i Sveriges riksdag. Gällande det specifika förvaltningsärendet om bearbetningskoncession för Gállok/Kallak pågår regeringens prövning av ärendet och just nu har berörda samebyar, Sametinget samt Svenska Samernas Riksförbund (SSR) till i början av januari möjligheten att svara på de yttranden som under året kommit in från Unesco och det sökande bolaget Jokkmokk Iron Mines AB.”

Olika syn på en eventuell gruvstart i Jokkmokk

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson avstår att kommentera frågan om ett nära förestående beslut i gruvfrågan, men har tidigare sagt att han hoppas på sysselsättningseffekten av en gruvstart.

Beowulf Mining, som äger Jokkmokk Iron Mines, har uppgett att etableringen av gruvan skulle ge 250 direkta jobb och 300 indirekta jobb i Jokkmokks kommun.

Även SSR har haft möte under veckan med näringsministern.

– Han lyfte sällsynta jordartsmetaller och pratade mycket om Gállok. Han sa att de inte fattat beslut än. Vi styrde in samtalet på en helhetssyn, på gruvor i renskötselområdet, säger SSRs ordförande Matti Blind Berg.

Oklart när övriga gruvbeslut kommer

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson svarade inte på vår fråga om beslut väntas snart också i övriga gruvansökningar som ligger på regeringens bord. 

”Jag hade ett givande möte med Sametinget och jag är angelägen om att ha en god dialog med dem om de viktiga frågor jag som näringsminister nu ansvarar för”, skriver han i mailsvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.