Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Hana-Rawhiti Maipi-Clarke omtalade dans här. Foto: Parliament TV

Här börjar maoriska politikern dansa – mitt i talet

Uppdaterad
Publicerad

Hana-Rawhiti Maipi-Clarke är den yngsta parlamentsledamoten i Nya Zeeland på 170 år.

Nu har hennes första tal i parlamentet blivit viralt över hela världen – då hon genomför en haka i parlamentssalen.

När Hana-Rawhiti Maipi-Clarke valdes in i parlamentet i Nya Zeeland så blev hon, 21 år gammal, den yngsta parlamentsledamoten i landet på 170 år, efter James Stuart-Wortley, som valdes 1853.

Hon företräder Maoripartiet och när hon talade i parlamentet första gången så gjorde hon det via ett kraftfullt tal där hon också gjorde en haka, maorisk dans, med ett lika kraftfullt svar från åskådarna på läktaren.

Klippet där hon genomförde dansen, mitt bland ledamöterna i salen, har nu blivit viralt och flera världsmedier har de senaste dagarna rapporterat om händelsen.

Maipi-Clarke var också känslosam i samband med talet.

– Vi har anlänt. Vi är här. Vi seglar. Vi navigerar, precis som våra förfäder en gång gjorde, i världens största hav, sa hon.

Se dansen i parlamentet i klippet här ovanför:

Det här är Haka

Haka är en traditionell maorisk krigsdans av uppvisningskaraktär som ursprungligen använts i syfte att sätta skräck i motståndaren. Dansen uttrycker styrka och mod.

Den används ofta av män, som en uppvisning inför en strid eller idrottsutövning och utförs regelmässigt av Nya Zeelands herrlandslag i rugby union inför landskamper. Även landets damlag gör ofta en haka inför matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.