Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norska storstjärnorna Roc Boys trakasserade de samiska demonstranterna i Oslo. Amenstys John Peder Egenaes (t.h) konstaterar att hetsen mot samer ökar på norsk sida, särskilt på sociala medier. Foto: Tiktok/Jon Olav Nesvold, NTB/TT

Norska stjärnorna förstörde för samiska demonstranter

Publicerad

En ny rapport från Amnesty International Norge visar att trakasserierna mot samer ökar i landet.

Nyligen attackerade en av Norges största rapartister Roc Boys den samiska demonstranten Mihkkal Haettas lavvu i Oslo.

– Det är skrämmande när sånt här händer, säger Ida Helene Benonisen till NRK Sápmi.

För några veckor sedan satte Mihkkal Haetta från Kautokeino upp en lavvu utanför Stortinget.

Han gjorde det för att protestera mot att Norges största vindkraftpark får stå kvar trots Högsta domstolen slagit fast att den är ett folkrättsbrott då den ligger mitt i renbetesområdet på Fosen.

Men det dröjde inte länge innan hans lavvu inte fick vara ifred. Roc Boys, som är en av Norges största rapartister med miljontals spelningar på Spotify, har själva lagt upp på sociala medier där de drar ut flera av lavvuns pluggar innan de springer iväg från platsen.

”Skrämmande”

Inne i tältet befann sig Haetta och Ida Helene Benonisen.

– Vi har en fredlig demonstration och försöker hålla det så fredligt som möjligt och då är det skrämmande när sånt här händer. Det här är våra liv och ingen vill vara här. Vi är här för att belysa en viktig fråga, säger Benonisen till NRK Sápmi.

Via sin manager Dennis Kiil har Roc Boys kommenterat händelsen:

”Vi tänkte att det fanns några härliga tjejer i tältet som vi kunde bjuda ut. Nu har vi beställt en samisk flagga på internet och kommer att flagga den 6 februari.”

Samer trakasseras i sociala medier

En ny rapport från Amnesty International Norge visar att samer trakasseras alltmer – särskilt i sociala medier. Amnesty har gått igenom 200 000 kommentarer på Facebook-sidor mellan januari 2019 och juni 2023.

– Analysen visar att var fjärde kommentar om samiska ämnen är negativ. Vi finner också att i ärenden som rör samiska teman är 25 procent av kommentarerna negativa, främjar fördomar, och underbygger en rad myter kring den samiska befolkningen, säger John Peder Egenaes, generalsekreterare på Amnesty International Norge till NRK.

Demonstrationerna mot vindkraftsparkerna på Fosen hör till det som har fått mest negativ spridning.

– Då ökade andelen av vad vi uppfattar som negativa kommentarer om samerna till över 30 procent, säger Peder Egenaes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.