”Jag har satt upp en lavvu och flyttat in i den. Jag kommer att stanna här så länge kränkningen av mänskliga rättigheterna fortsätter och jag räknar med att vara kvar ett tag”, säger Mihkkal Haetta till NRK Sápmi. Foto: Mihkkal Haetta

Mihkkal har slagit läger utanför Stortinget: ”Räknar med att vara kvar ett tag”

Uppdaterad
Publicerad

För över 700 dagar sedan slog den högsta domstolen i Norge fast att vindkraftparken i Fosen är ett folkrättsbrott.

I våras var det stora demonstrationer i Oslo och nu har demonstranten Mihkkal Haetta kommit tillbaka – och slagit läger utanför Stortinget.

– Jag räknar med att vara här ett tag, säger han till NRK.

Den högsta domstolen i Norge slog fast att landets största vindkraftpark är ett folkrättsbrott då den ligger mitt i renbetesområdet på Fosen. Men norska regeringen har sedan dess låtit den stå kvar och vara i drift.

Det ledde tidigare i år till stora demonstrationer i Oslo där samiska ungdomar och klimataktivister spärrade ingångarna till flera norska departement.

Klimatkrisen

Nu har det gått över 700 dagar sedan beslutet och en som inte är nöjd är 22-årige Mihkkal Haetta från Kautokeino som tagit sig tillbaka till Oslo och slagit upp ett läger utanför Stortinget.

– Jag har satt upp en lavvu och flyttat in i den. Jag kommer att stanna här så länge kränkningen av mänskliga rättigheterna fortsätter och jag räknar med att vara kvar ett tag, säger han till NRK.

Regeringens svar

Regeringen i Norge har erkänt att uppförandet av vindkraftverken var ett folkrättsbrott. Men hoppas ändå att man via dialog ska hitta en lösning som gör att vindkraftverken i de drabbade områdena blir kvar.

– Yttrandefrihet är en grundläggande demokratisk rättighet som jag har stor respekt för. Vi har fortfarande hopp om att medlingsprocessen ska kunna leda till en uppgörelse i godo i ärendet. Det blir det bästa för alla parter, skriver Terje Aasland, olje- och energiminister, till NRK.

”Går för långsamt”

Men Haetta, som även vänt kolten ut och in i protest mot regeringen, tycker att allt går för långsamt och hoppas på ett annat beslut.

– Jag hoppas att de tar ett beslut om att kränkningen av mänskliga rättigheter inte kan fortsätta längre, och att de väljer att riva vindkraftverken på Fosen. Jag hoppas på framsteg i ärendet. Nu går det för långsamt, säger han.

Arvid Jåma, en av de drabbade renskötarna i Fosen, är tacksam över engagemanget.

– Jag är upptagen med arbete i fjällen och kan inte vara på plats men jag tycker det är bra och positivt att andra visar stöd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet