Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det gäller att se och bekräfta alla sina unika förluster som man bär inom sig själv, säger Anna Parfa. Foto: Sara Björne/SVT Sápmi

Historiska trauman och psykisk ohälsa hänger ihop

Publicerad

Historiska trauman och diskriminering påverkar den psykiska hälsan negativt – det visar den stora samiska folkhälsoundersökningen. 

-Det spelar inger roll vilken sorts trauma det är, så har det en fortsatt påverkan på den psykiska hälsan, säger sorgeterapeuten Anna Parfa.

Den stora samiska folkhälsoundersökningen genomfördes för två år sedan. Nu har de första rapporterna utifrån undersökningen publicerats. De har bland annat tittat på hur samer som blivit utsatta för diskriminering, kränkande behandling eller lever i en familj eller miljö som upplevt historiska trauman, mår idag.

– Det finns ett samband mellan att ha upplevt historiska trauman och att idag uppleva psykisk ohälsa, säger Jon Petter Stoor, psykolog och forskare.

Stoor berättar att forskningsområdet om att läka historiska trauman är stort, men att det haft väldigt lite fokus  i Sápmi.

– Jag tycker att det är väldigt intressant att det kommer nu, säger Jon Petter Stoor.

”Att läka förluster inom samisk kultur”

I 17 år har sorgeterapeuten Anna Parfa hållit så kallade sorgekurser. Hennes arbete med att läka olika slags trauman bekräftas av resultatet av den stora samiska folkhälsoundersökningen, som visar på ett samband mellan psykisk ohälsa och trauman. Nu på torsdag inom Kunskapsnätverket för samisk hälsa, är det första gången hon föreläser om hur man ska läka förluster inom samisk kultur och identitet.

– Alla gamla trauman, det spelar inger roll vilken sorts trauma det är så har det en fortsatt påverkan på den psykiska hälsan absolut, och på den emotionella hälsan, säger Anna Parfa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.