Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den höga vattennivåni Áhkájávrre ställer till problem för de boende i området. Olle Utsi i Vájssáluokta visar båten som det gått hål på då den slog mot klippiga stenar. Foto: Anna-Karin Niia/SVT SápmiVisa alla (2)
Visa alla (2)

Höga vattennivåer i Áhkájávrre förargar och oroar boende i området

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt mycket vatten i sjön Áhkájávrre, som också är vattenmagasin i Jokkmokks kommun. Den här årstiden brukar det inte vara så hög vattennivå och det skapar problem för de boende i området. Olle Utsi i Vájssáluokta är en av de drabbade.

Olle Utsi i Vájssáluokta, står vid Áhkájávrres strand och visar båten som har en stor spricka i botten samt två hål.

– Båten har legat och slagit mot vassa stenar. Mina kusiner hade lite plast, så att vi kan repa båten. Annars tar man sig inte hem, säger han.

Vájssáluokta, som är en av Sirges samebys sommarvisten ligger vid Áhkájávrres södra strand. Båten är livsviktig för dem. På norra sidan slutar bilvägen vid Ritsem och båten är ett bra transportmedel. Sjön dämdes i Suorva för snart 100 år sedan. Áhkájávrre och Stora Luleälven är en av Sveriges största vattenkraftssystem och företaget Vattenfalls viktigaste älv för produktion av vattenkraft.

”Man blir så förbannad!”

De renskötande samerna i Vájssáluokta är van vid olika vattennivåer. De har under årens lopp varit tvungen att flytta sina boplatser högre och högre upp från sjöstranden, då stränderna eroderar när det är höga vågor.

– Man blir så förbannad. Snart har vi ingenstans att ställa båtarna längs stranden om det kommer mer vatten, säger Olle Utsi som bott hela sitt liv i Vájssáluokta.

Måste ni själva bekosta reparationer eller betalar Vattenfall?

– Jo, nog är det vi själva som betalar. Vi har tidigare försökt få Vattenfall att ordna med till exempel pirar som skydd, men där har vi inget att hämta.

Maxgränsen inte nådd

Även om det är mycket vatten, så är inte högsta tillåtna gräns nådd – det är cirka en meter kvar.

– Så här mycket vatten brukar det vara först under hösten, men då är ju inte vi här. Det handlar om säkerhet, säger Olle Utsi

Det är inte bara Olle som reagerat. SVT Sápmi har även pratat med både andra båtförare, helikopterpiloter och boende i området som vittnar om den höga vattennivån.

I klippet visar Olle Utsi båtens skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer