Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenfall vattenkrafts VD Tord Eriksson bekräftar höga vattennivån i Áhkájávrre. – Vi har koll på vattennivån, man behöver inte oroa sig. Foto: Pressbild Vattenfall /Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Vattenfall: ”Var inte oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Den höga vattennivån i Áhkájávrre i Jokkmokks fjällen beror på att det varit mycket snö i fjällen. Företagets egen statistik visar att det är exceptionellt höga vattennivåer för den här årstiden.

– Men vi ligger inom de tillstånd och gränser som vi ska förhålla oss till, säger Tord Eriksson, VD på Vattenfall vattenkraft.

Vattenmagasinen längs Stuor Julevädno (Stora Luleälv) är till för att lagra och spara vatten. Under sommarhalvåret så fylls vattenmagasinen med vatten för att sedan kunna generara el att använda under vintern.

Har den höga vattennivån någon koppling till att det flaggas för höga elpriser till vintern?

– Planering och elpriser är sådant som vi av marknadsskäl inte kan kommentera, säger Tord Eriksson, chef på Vattenfall vattenkraft.

Vattenfall säger att man inte behöver oroa sig över vattennivån i sjön, se mer om det i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.