Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör jokarens frustration över skogsbolagens framfart Foto: NRK

Hör jojkarens frustration över skogsbolagens framfart

Publicerad

Jörgen Stenberg var en av flera bejublade artister och vid Littfest i Umeå förra helgen. Han har efteråt hyllats för sin jojk och dikt om den globala uppvärmingen.

– Åtta grader, åtta grader varmare. Så mycket skillnad är det för renen att söka skugga i en planterad skog mot i en riktig granskog, säger han.

2023 års litterära soáre på temat är Čuovga (Ljuset) gavs på lördagskvällen i Umeå.

– Renen är ett arktiskt djur. En temperaturskillnad på 8 grader är det min dikt handlar om. Jag känner väldig oro, säger Jörgen Stenberg som under Littfest gav sin jojk i ett fullsatt Folkets hus i Umeå.

I en intervju med SVT Sápmi beskriver han oro och frustration över att folk i allmänhet inte förstår skillnaden mellan en riktig skog och det han kallar plantage.

– Ett hot mot renens existens, ett hot mot vår extistens. Men jag får ändå kraft här att vi når ut med budskapet och att vi är flera som måste göra något, säger Jörgen Stenberg som bland annat mötte författaren till boken Skogslandet tidigare förra veckan.

Ett samarbete i Sápmi

Röster som hördes i soarén uttryckte stor oro och ängslan över de explateringar som parallellt med skogsbruk drabbar urfolket.

– Det är en aktivistisk föreställning, säger Patricia Fjellgren som varit konstnärlig ledare.

Komponisten Jakop Jansønns verk sammanvävde texter av Ánne Márjá Guttorm Graven, Niillas Holmberg, Niilas Helander, Rose-Marie Huuva, Ánná Káisá Partapuoli och Jörgen Stenberg.

Projektet gjordes i samarbete med Creative Europe, Art Act, Statens Kulturråd och Svensk-norska samarbetsfonden, Musikk i Nordland och Giron Sámi Teáhter.

Hör Jörgens Stenberg i Čuovga i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.