Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Castingassistenten Inga Marja Utsi söker just nu av Sápmi för att hitta de rätta skådespelarna och statisterna inför filmatisteringen vars manus är sprunget ur Laestadius kritikerrosade roman Stöld. Foto: SVT

Inga Marja castar morgondagens stjärnor i Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelardrömmar eller bara vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Vägen in för att bli filmskådis kan ibland vara att ha rätt utseende och rätt språk för rollen. Sedan International Sámi Institute (ISFI) har ingått samarbete med Netflix  för att göra filmadaption av Ann-Helén Lastadius bok Stöld är förberedelserna i full gång:

– Vi söker främst de som talar nordsamiska. Man måste inte alls vara skådespelare för att kunna vara med, förklarar Inga Marja Utsi, assistent vid Fri Film Casting.

Arbetet med att hitta rätt personer för rollerna i filmen som ska ha premiär någon gång under 2024 pågår och nu letar man med ljus och lykta efter främst nordsamer som kan finnas med på spelplatsen. Inspelningar ska göras dels under februari/mars dels under nästa sommar.

För att inte missa någon dold talang har castingföretaget gått ut brett och uppsökt flera orter; Kiruna, Gällivare, Arvidsjaur men också Umeå.

– De större rollerna kräver nordsamiska men det finns biroller för andra språk, förklarar Utsi som nu laddar för en andra sväng genom Norrbotten.

Autenticiteten är viktig.

– Vi behöver också en hel massa statister, vi har varit på skolor och nu ska vi även till mindre byar för att hitta de som kan vara med.

Själva castingproceduren anpassas efter att de flesta varken är vana vid att stå inför en kamera och inte heller att framföra monologer eller dialoger.

– Vi försöker göra improvisationer som ligger nära de som kommer på casting, säger Utsi som tillsammans med Per Thomas Aira Balto sköter det viktiga för förarbetet.

Det var i september som det blev känt att Laestadius prisbelönta bok ska nå en bredare publik och göras till film för en streamingtjänst.

Som SVT Sápmi tidigare berättat kommer Ann-Helén Laestadius ha rollen som exekutiv producent när Peter Birros manus med regi av Elle Márjá Eira ska bli film.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer