Olje- och energiminister Terje Aasland (AP) meddelar att de i slutet av mars ska fastställa en utredningsplan. Bilden är från hans möte i början av mars med norska sametingspresidenten Silje Karine Muotka. Foto: Rodrigo Freitas/TT

Inga stora besked från ministern om Fosen-vindkraftverken

Publicerad

Under demonstrationerna i Oslo lovade Olje- och energiminister Terje Aasland (Ap) att komma med besked under måndagens stortingsmöte.

Han erkände att ärendet tagit för lång tid och tog på sig ansvaret. Han lovar en skyndsam utredning, men kom egentligen inte med några nya besked.

Under dagens stortingsmöte redogjorde Olje- och energiminister Terje Aasland (AP) om uppföljningen av vindkraftsparkerna på Fovsen Njaarkes renbetesområden.

– Det är länge sedan vi sett en sådan mobilisering som vi sett här. Jag är inte nöjd över att vi inte kommit längre. Den starkaste lärdomen jag har fått var den från rennäringsutövarna i Fosen om att deras kunskap ska tillvaratas.

Han tror fortsatt på att rennäringen och vindkraften kommer kunna samexistera på Fovsen. Han kan dock inte ge besked om när regeringen ska ge besked om framtiden.

– Helst i slutet av mars ska vi ha fastslagit en utredningsplan. Rennäringen är en viktig näring och viktig för samisk kultur. Rennäringen bedrivs på en stor yta av Norge. Där finns behov av andra jobb också. Vi vill hitta en lösning för samexistens. Jag tror att vi kan lösa det, sade Aasland (AP)

Kritik från vänsterkanten

Ministern fick kritik från partierna på vänsterkanten och miljöpartiet. Lars Haltbrekken (SV) tackade ungdomarna som demonstrerade i Oslo och ansåg att de på en vecka åstadkommit mycket.

– Ungdomarna kom och gav oss tillbaka tron på demokratin. Det räcker inte med att beklaga, det måste till handling. Den första juni kommer sannings- och försoningskommissionen med en rapport. Låt Fosen-saken bli en viktig handling i försoningsprocessen, sade han.

Vill värna rennäring och energiutbyggnad i norr

I debatten fick ministern medhåll från oppositionen på högerkanten. Stortingsledamoter från Arbeiderpartiets minoritetsregering men också från oppositionspartierna Höyre och Fremskrittspartiet betonade vikten av att följa mänskliga rättigheter och att samtidigt värna energiutbyggnad också i norr.

– Det är viktigt att regeringen erkänner att det tagit för lång tid. Hur lösningarna blir i den här saken kommer ha stor betydelse i framtiden. Det är viktigt med en lösning som är bra för samisk kultur och samtidigt främjar en god utveckling av energi och byggnation i norr, sa Bård Ludvig Thorheim (H) under debatten.

Beslut om ministerns redogörelse tas i Stortinget under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.