Jakt, natur och vildvård ska nu utredas Foto: SVT

Jakt och viltvård ses över – regeringen utreder ny myndighet

Publicerad

Regeringen ska tillsätta en utredning, som ska undersöka möjligheten att inrätta en ny myndighet för jakt- och viltvård.

Man ska också se på hur ansvarsfördelningen ser ut mellan olika myndigheter på området i dag och utreda frågor rörande vapenlicenser.

Regeringen har officiellt lanserat en utredning för att undersöka bildandet av en ny jakt- och viltvårdsmyndighet. Utredningen är tänkt att resultera i förslag på förändringar av styrning och ansvarsfördelning inom jakt- och viltvårdsområdet.

Ta tillvara olika intressen

Den nya myndigheten skulle ha som mål att jobba för en fungerande viltförvaltning som tar hänsyn till behovet och intresset hos bland annat jägare, lantbrukare och naturvårdare.

Det ingår också att undersöka om ansvaret för vapentillstånd och tillståndsprövning för skjutbanor bör flyttas från polisen till annan myndighet.

”Jakten viktig för Sverige”

– Jakten är viktig för Sverige. Vi har gedigna jakttraditioner och många aktiva och duktiga jägare som vårdar natur och vilt. Det är också en trygghetsfråga, där jakt bidrar till att minska viltskador hos jord- och skogsägare, öka trafiksäkerheten och hålla nere vargstammen. Beslutet idag är ett steg på vägen för att säkra goda villkor för både jakt- och viltvård, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

Redovisas i januari 2025

Utsedd för att leda utredningen är Susanna Löfgren, länsråd vid länsstyrelsen i Jämtland och tidigare chef för viltförvaltningsfrågorna på Naturvårdsverket.

Synpunkter ska hämtas in från bland annat Naturvårdsverket, Polismyndigheten, Trafikverket och länsstyrelserna. Resultaten av utredningen ska redovisas senast den 31 januari 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.