Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Jannok har stått ensam på scen i Nomad: ”Tungt att köra själv”

Publicerad

Salamanca Taikon Gonzalez har varit sjuk och missat flera föreställningar av ”Nomad”.

Men för slippa ställa in har Sofia Jannok stått ensam på scen och kört dubbla roller.

– Jag saknar henne väldigt mycket, säger Jannok.

I början av mars hade föreställningen ”Nomad” med Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez premiär.

Efter att ha rest land och rike runt sedan dess har föreställningen den senaste tiden stött på en del hinder. De två föreställningarna i Malmö i förra veckan blev nämligen inställda när Salamanca Taikon Gonzalez var sjuk.

För att inte behöva ställa in ännu fler har man löst det genom att Sofia Jannok även har gjort Taikon Gonzalez roll på scen tillsammans med flamencogitarristen Robert Svärd.

– Det är såklart tungt att köra själv. Det som har varit så roligt är att vi bägge två har berättat om Nomad-perspektivet ur två håll men nu måste jag berätta hennes del också, säger Jannok till SVT Sápmi.

”Saknar henne väldigt mycket”

I lördags var det femte gången som Jannok stod ensam på scen när man hade föreställning i Tidaholm.

– Publiken har tagit emot oss och våra berättelser så fint och inte bara nu när jag kör själv utan hela turnén. Jag försöker också att berätta ur det romska perspektivet, det Salamanca och hennes familjs har varit med om, både det bra och det dåliga. Jag försöker hedra livsberättelserna så bra jag bara kan men såklart saknar jag henne väldigt mycket, säger Jannok.

På tisdag går turnén vidare till Göteborg, där man avslutar med totalt 13 föreställningar, och då ska Salamanca Taikon Gonzalez vara tillbaka på scenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.