Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, om Länsstyrelsens beslut. Foto: Hasse Holmberg/TT

Järvinventering kan inte slutföras på grund av medelsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga samebyar i Norrbotten har fått en skrivelse från länsstyrelsen i Norrbotten med information om att järvinventeringsarbetet avslutas för i år.

– Samebyn kan mista ersättning, säger Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd.

I skrivelsen som är undertecknad av Martin Jonsson, chef för fältenheten, framkommer det att det som återstår i järvinventeringen inte kommer att genomföras. Det eftersom behovet av efterkontroller är större än de medel som finns tillgängliga för dessa. Det som återstår är barmarkskontroller som nu alltså inte kommer att ske.

Tidigare i år har Länsstyrelsen meddelat att det kan bli utmanande förutsättningar för rovdjursinventeringen på grund av medelsbrist och att man måste hushålla med de medel som finns för verksamheten i år.

Renskötare: ”Anslaget kan minska”

Enligt Stig Allas, rovdjursansvarig i Talma sameby, är det en ytterst allvarlig situation att barmarkskontrollerna inte ska genomföras.

– Många av samebyarna får sina resultat bekräftade via den sista barmarkskontrollen där man kan bekräfta hår och annat som visar att det är en järvlya. Bekräftade järvföryngringar ligger till grund för anslaget inför nästa år och om bekräftade föryngringar minskar så minskar också anslaget året efter, säger Stig Allas.

Även Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, ser problem med att efterkontroller inte genomförs.

– Problemet kan vara att om länsstyrelsen väljer att hårddra ett sådant här ärende, så kan samebyn mista ersättning, det är den stora faran i det här. Länsstyrelsen måste ha resurser för att kunna genomföra barmarkkontroller och så måste de tänka på att om man inte kan göra en kontroll för att medel saknas, så är inte det ett skäl att avslå en föryngring, säger Jan Rannerud.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.