Jon Tomas Utsi. Foto: SVT

Jon Tomas Utsi får Konstnärsnämndens stora stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Duojár Jon Tomas Utsi får 2023 års stora stipendium på 300 000 kronor av Konstnärsnämnden.

– Jag är oerhört tacksam och rörd över att få ta emot detta stipendium, säger Utsi.

Sedan 1993 har Konstnärsnämndens stora stipendium delats ut. Och när priset firar 30 år går det till Jon Tomas Utsi som får ett stipendium på 300 000 kronor.

– När telefonen ringde och beskedet kom kändes det helt overkligt och jag blev faktiskt rejält omtumlad och samtidigt jätteglad. Det var ganska surrealistiskt med ett sådant besked eftersom jag satt på min snöskoter i midvintern långt ute i ödemarken och följde mitt kantspår runt renarna, säger i han i ett pressmeddelande.

Utsi är bosatt i Porjus och hans grundläggande kunskaper i doudj har han fått från hemmet. Han är även utbildad vid Samernas utbildningscentrum och kombinerar duodji med renskötsel. Tiden i skogen nyttjar han för att söka efter material till sitt hantverk.

”Skapar unika objekt”

I juryns motivering står det bland annat:

”Genom handens känsla och genom att lyssna på materialets röst skapar han unika och objekt som skålar, kåsor och knivar. Jon Tomas Utsi låter naturen och tidens tand vara en naturlig del i skapandeprocessen – genom sitt hantverk visar han oss återvinning och hållbarhet när det är som vackrast.”

Han är stolt och glad över att duodjin uppmärksammas.

– Det känns som en viktig utnämning för duodjin, att den får synas och uppmärksammas. För mig personligen så kommer jag att fortsätta föra traditionerna vidare på mitt eget vis med en förnyad skaparkraft som jag känner tack vare stipendiet.

Får priset på Jokkmokks marknad

På lördag kommer Utsi att få ta emot stipendiet på Ájtte fjäll och Samemuseum i samband med Jokkmokks marknad.

Stipendiet tilldelas en aktiv konstnär som med en mycket hög konstnärlig kvalitet har stor betydelse för nya generationer av konstnärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.