Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta Ricklund från Örnsköldsviks sameförening berättar om kåtan i Gålsjö brändes upp och att man nu jobbar på en ny. Foto: SVT

Brände upp 40-år gammal kåta – nu vill man bygga en ny

Uppdaterad
Publicerad

Efter 40 år har nu torvkåtan i Gålsjö bränts upp.

I stället ska en ny sydsamisk bågstångskåta byggas.

– Jag ska lämna in bygglovet från föreningen, säger Birgitta Ricklund från Örnsköldsviks sameförening.

I över 40 år har en torvkåta varit samlingsplatsen i Gålsjö mellan Sollefteå och Örnsköldsvik.

Men nu är den ett minne blott när den i måndags brändes upp för att på sikt ge plats för en ny sydsamisk kåta. I helgen hade man det symboliska avslutet av kåtan som hade börjat mögla.

– Vi tänkte att vi skulle ta tillvara på materialet men eftersom ingen har varit där och eldat så har ju virket blivit mögligt. Vi var tvungna att låta den återgå till naturen i form utav att bränna ner den, säger Birgitta Ricklund från Orrestaare Saemien Sibrie/Örnsköldsviks sameförening.

En som har många minnen av torvkåtan är Ulla Kristoffersdotter Ortuo som samtidigt ser framemot att det ska bli en ny.

– Vi har ju varit här på 80- och 90-talet och haft många möten och kurser. Men jag tycker nog att det är riktigt eftersom den var så dålig och att det blir en ny tycker jag är jätteroligt, säger hon.

Då kan en ny byggas

Men exakt var och när den nya kåtan som blir en sydsamisk bågstångskåta kan bli klar är dock fortfarande oklart.

– Jag ska lämna in bygglovet från föreningen för både SCA och Sollefteå kommun vill att vi ska skicka in så att de kan börja titta över det om var kan vi placera kåtan.

– Vi har förslag på platsen men jag måste ta det med styrelsen så att vi är överens om var det ska vara. Men det här är ju en lång process därför att de ska ju söka material och virke som ska passa så först 2025 kan det bli byggnation, säger Birgitta Ricklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.