Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Margret och Neila Fjellström från Vilhelmina norra sameby om vindkraftplanerna. Foto: Julija Sidner/SVT

Vilhelmina norra sameby om vindkraftplanerna: ”Får inte hända”

Uppdaterad
Publicerad

Holmen energi vill bygga 33 nya vindkraftverk i Örnsköldsviks kommun. Några som motsätter sig bygget är Vilhelmina norra sameby.

– Det inte får hända, säger renskötaren Neila Fjellström.

Holmen energi vill bygga en vindkraftpark vid Granliden, cirka 25 kilometer nordväst om Långviksmon i Örnsköldsviks kommun.

Man planerar att bygga 33 vindkraftverk med en maximal totalhöjd om 250 meter.

Om byggplanerna blir verklighet får det dock stora konsekvenser för Vilhelmina norra samebys vinterbetesmarker.

För inom samebyn finns det redan flera vindkraftsparker och en till hade gjort stor skada, menar de.

”Det får inte hända”

– Jag tänker att det inte får hända, det ställer till det för mycket för våran renskötsel om den byggs, säger Neila Fjellström, renskötare Vilhelmina norra sameby.

– Vi har ju format oss så mycket redan, så nu är det slut, vi har ju inga reserver att gå på någonstans.

Området som parken planeras i har för rennäringen viktiga hänglavsskogar och marklavsbetesområden.

– Sedan är det ju inte bara parkerna i området. Holmen bedriver ett stort skogsbruk i det här området vilket gör att våra marker har exploaterats under lång tid och vi har inte längre en möjlighet att flytta på oss. Vi behöver det här området för att kunna fortsätta med renskötseln, säger Margret Fjellström, renskötare Vilhelmina norra sameby.

Försvarsmakten kan stoppa bygget

Dessutom använder även Försvarsmakten området till sin verksamhet.

Exakt hur de i slutändan ställer sig till vindkraftparken är ännu oklart. Men i ett mejlsvar till SVT Västernorrland konstaterar de att förutsättningarna i området har förändrats på senare år.

”De mest betydande förändringarna i förutsättningar handlar om det förändrade omvärldsläget och Försvarsmaktens tillväxt”, skriver de i en kommentar till SVT och fortsätter:

”Den generella bedömningen är att myndighetens intressen och verksamhet kan påverkas kvarstår. När vindkraft planeras behöver Försvarsmakten analysera varje enskilt projekt för att utesluta att den tilltänkta parken riskerar att komma i konflikt med riksintresset för totalförsvarets militära del”.

SVT Sápmi har varit i kontakt med Holmen energi som inte vill ge en kommentar i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.