Kvoten för björnjakt beslutad i Sápmi. Foto: Mikael Fritzon/TT

Klart med antal björnar i årets licensjakt

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarnas län har avskjutningskvoten ökat jämfört med tidigare år, 85 björnar får fällas i år, 37 fler än 2022. Anledningen till det är, enligt länsstyrelsen, att senaste björnspillningsinventeringen visar på en ökning av björn i Dalarna.

Jämfört med förra året har björnantalet ökat med omkring 100 individer.  Förvaltningsmålet för Dalarna är minst 240 björnar i länet. Nytt för i år är att det är tillåtet att använda sig av hundar vid åtlar för att spåra björnarna och att efter att ha fällt en björn ska man anmäla det till länsstyrelsen inom en timme efter att björnen har fällts. Nytt är också att honkvoten är borttagen och att jakten är uppdelad på fyra områden, ett delområde inom område 1 är avsatt för att rikta en del av avskjutningen mot renarnas kalvningsland.

Områdesindelning

Länsstyrelsen i Jämtlands län har beslutat om jakt på 185 björnar. Jaktområdet är uppdelat på fem områden med exakt antal björnar per område men från och med 1 oktober upphör områdesgränserna att gälla och eventuellt återstående björnar får fällas över hela länet. Jakten får endast bedrivas från och med en timme före soluppgång och fram till två timmar innan solnedgång.

I Västerbotten får 81 björnar får fällas och länet är indelat i två områden varav i området som ligger väster om E45, får 40 björnar fällas och i området öster om E45 får 41 björnar fällas. Från och med 1 oktober kan återstående björnkvoter fördelas om mellan jaktområden så att hela länet blir ett enda område.

Fortsatta problem med björn för rennäringen

70 björnar får fällas i Norrbotten, inklusive de björnar som skjutits under vårens skyddsjakter blir kvoten 123 björnar. Jakten är indelad i fem områden som grundar sig i björnstammens tillväxt i områdena mellan åren 2010 och 2021. Syftet med indelning av områden är att både rikta jakten till områden där det är mest problematik med björn under våren och att begränsa tillväxten i mer befolkningstäta områden.

– Fjolårets höjda licensjaktkvot gav inte riktigt den effekt som vi önskat gällande skadorna på rennäringen och behovet av skyddsjakter under våren. Vi bedömer att det finns ett fortsatt behov av att minska eller begränsa björnstammen för att nå toleransnivån på max 10 procent förluster för rennäringen till rovdjur, säger Anna Danell Savela, länsstyrelsen i Norrbotten på länsstyrelsens webb.

Norrbottens förvaltningsnivå ligger på 500 björnar och målet med licensjakten är att minska stammen till den nivån för att minska skadorna på rennäringen. Från länsstyrelsens sida ser man att antalet skyddsjakter under våren visar på ett att björnantalet är ett fortsatt problem för rennäringen.

I samtliga län startar björnjakten den 21 augusti och pågår som längst fram till den 15 oktober. Om kvoten fylls innan det avlyser länsstyrelsen licensjakten i det aktuella länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.