Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vinnaren Saara Hermansson. Foto: SVT

Saara Hermanssons jojk ifrågasattes efter segern i Sámi Grand Prix

Uppdaterad
Publicerad

I lördags gick Saara Hermansson till historien. För andra gången vann hon samernas melodifestival, Sámi Grand Prix. Men hennes jojk ifrågasätts i sociala medier. 

– Man kanske tycker det är mer rätt att en person vinner som haft jojktraditionen med sig hela livet, medan jag arbetat med att ta tillbaka den, säger hon. 

Saara Hermansson är fortfarande omtumlad av uppståndelsen i lördags, när SVT Sápmi når henne. 

– Det ska bli skönt att få fara till fjälls nu och landa i vad som har hänt, säger hon. 

Svårt att jämföra

För fyra år sedan vann hon sångdelen av Sámi Grand Prix. I år segrade hon i jojkdelen

– Det är svårt att jämföra. I sångdelen var det en låt som betydde mycket för mig. Det var dessutom första gången jag vann. 

Att vinna jojkdelen var stort på ett helt annat vis, säger hon. 

– Den traditionen har inte varit så stark i min familj. Jag vill verkligen jobba för att stärka den för nästkommande generationer. 

Identitet ifrågasattes

Saara Hermansson kommer ursprungligen från Vilhemina i Västerbotten, och hennes jojk framfördes på sydsamiska.  

Snabbt kom det reaktioner i sociala medier. Den ansågs inte vara en riktig jojk. Vissa gick så långt att de ifrågasatte om Saara själv var en riktig same. Hon är en av många som länge aktivt har jobbat med att ta tillbaka sitt samiska arv – som inte har varit så starkt i hennes släkt.

Hur känns det att denna diskussion förekommer? 

– Jag tycker diskussionen är viktig. Vi ska inte vara rädda för att diskutera det här ämnet. Jag känner att vi är i en tid i Sápmi då det händer mycket. Det är viktigt att vi pratar om identitet, arv och hur man förvaltar det.

”Alla typer av jojkar”

Samtidigt är det inte så vanligt att just sydsamiska jojkar får så stor plats i tävlingen som varje år arrangeras i Kautokeino uppe i norra Sápmi. Saara Hermansson tycker inte man ska se de olika jojkvarianterna som konkurrenter.

– Sápmi är så stort och vi har plats för alla typer av jojkar och jojktraditioner, säger hon.

Se Saara Hermansson utveckla sina tanker i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.