Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teaterchef Åsa Simma ifrågasätter de påhittade koltarna. Se fiskeklubbens Ingela Dahlin bemöta kritiken. Foto: Sofie Werner/TT och Storöringens Fiskeklubb

Fiskeklubbens pjäs om samer får kritik: ”En lek med vår kultur”

Uppdaterad
Publicerad

En teaterföreställning i Timrå i helgen har skapat en storm i sociala medier. Pjäsen handlade om samer, och amatörskådespelarna bar koltar med påhittade mönster och detaljer. 

– Man leker med vår kultur, säger Åsa Simma, chef för Giron Sámi Teáhter. 

Det började som en studiecirkel i Storöringens Fiskeklubb. 

– Temat var samernas historia från 1600-talet och framåt. Förutom att läsa besökte vi utställningar, Jokkmokks marknad och lärde oss att laga samisk mat, säger verksamhetsledaren Ingela Dahlin. 

Så föddes idén om att sprida den kunskapen till fler genom ett teaterspel på en träff i helgen. 

Reuter berättarröst

Medverkade gjorde skådespelerskan Suzanne Reuter. Hon är en hängiven flugfiskare, och förutom att berätta om sitt skådespeleri och relationen till fisket, bidrog hon med berättarrösten till pjäsen. 

Fiskeklubben publicerade bilder i sociala medier, och snart var diskussionen igång. Foto: SVT

Kritik i sociala medier

Men så fort fiskeklubben publicerade bilder i sociala medier kom kritiken.

” Jag vet inte om det är så passande med denna typ av teater med fejkkoltar.” 

”Har ni rådfrågat samer? På bilderna ser det ut som rena hittepå-kostymerna.” 

”Den här teatern borde åtalas för grovt skändande av vår kultur.”

Teaterchefen ledsen

Chefen för Giron Sámi Teáhter i Kiruna blir ledsen när hon ser bilderna från evenemanget.

– Man har vridit klockan tillbaka många år i tiden. Det här är ju sådant vi arbetar emot. Ska man göra något, ska man göra det rätt.

Åsa Simma undrar varför fiskeklubben inte tagit hjälp av experter. 

– Man leker med vår kultur som att vi inte fanns. På teatern har vi faktiskt telefoner och mejladresser. Vi hade kunnat hjälpa till. 

”Ett medvetet val”

Ingela Dahlin säger att fiskeklubben medvetet valt påhittade dräkter för att inte peka ut någon sameby. Hon tycker också att man gjort vad man kunnat för att förebygga kritik. 

– Vi tog kontakt med Kulturmagasinet i Sundsvall, som hade en utställning om samer. Vi pratade också med en kvinna som är same och frågade om det fanns något man skulle kunna stöta sig på. 

Ingela Dahlin betonar pjäsens huvudsyfte.  

– Förutom att sprida kunskap om samernas historia, ville vi lyfta fram samernas sätt att leva i samklang med naturen. Detta till skillnad från den rovdrift som sker på annat håll. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.