Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion

Länsstyrelsen säger nej till gruva i Kyrkberget

Publicerad

Tertiary Gold vill öppna en gruva vid Kyrkberget i Storuman.

Men efter ha fått nej bestämde regeringen att ansökan skulle prövas på nytt.

Nu har länsstyrelsen sagt nej på nytt då man anser att gruvans placering stör rennäringen.

Bolaget Tertiary Gold vill öppna en gruva i närheten av Kyrkberget i Storuman.

Men Bergsstaten nekade tillstånd för gruvbrytning på platsen med hänvisning till att det skulle störa ut renskötseln i området.

Efter det överklagade bolaget till regeringen som i september förra året bestämde sig för att ansökan om gruvan skulle prövas igen.

Den tänkta gruvan skulle bryta mineralen flusspat, som räknas som ett kritiskt ämne inom EU eftersom produktionen är låg, och regeringen konstaterade att det finns två riksintressen i området, där rennäringen är det ena och värdefulla ämnen och mineral är det andra.

Får nej av länsstyrelsen

Nu har länsstyrelsen kommit fram till att de båda riksintressena inte kan samexistera på platsen, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

– Gruvverksamheten måste anpassas för att den ska kunna samexistera med rennäringen, säger Magnus Langendoen, enhetschef på länsstyrelsen i Västerbotten.

Anledningen är att den tänkta gruvans sandmagasin och klarningsdamm är placerade i ett område som utgör rennäringens kärnverksamhet.

Det finns dock fortfarande möjligheter för det sökande bolaget att få igenom sin ansökan om man hittar andra lösningar.

– Skulle sökanden komma in med en revidering av ansökan har vi möjlighet att på nytt remittera ärendet till länsstyrelsen och vid ett eventuellt tillstyrkande bevilja ansökan, säger bergmästare Helena Kjellson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.