Ljusfenomenet över norra Sverige varpå väg mot raketkyrkogården i Stilla havet – hör astronomen berätta Foto: Privat/Google Earth Studio

Ljusfenomen – raket på väg mot raketkyrkogården i Stilla havet

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste månaden har det kommit flera rapporter om plymliknande ljusfenomen över natthimlen. Senast i måndags kväll sågs det märkliga ljusskenet över Skandinavien.

– Det var en raket som utförde en manöver. Den släppte ut bränsle för att ändra sin bana. Det går att se om det sker på hög höjd. Det är solljuset som reflekteras från raketen och raketens avgaser som gör att det blir det ljusfenomen på himlen, säger astronomen och forskaren Eric Stempels vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Raketen levererade flera satelliter som den la i omloppsbana runt jorden, en stor och flera små satelliter, några inte större än mjölkpaket. Därefter bromsar raketen in och faller ner mot jorden. Den brinner upp när den når atmosfären.

– Man försöker se till att inbromsningen sker över Stilla havet, där det inte finns någon landyta. För om det skulle finnas delar av raketen som inte brunnit upp så landar de i havet. Man har kommit överens om ett område i Stilla Havet, den kallas raketernas gravplats, berättar Eric Stemplers.

Antalet raketuppskjutningar ökar. Det gör också att ljusfenomen över natthimlen kommer att bli allt vanligare.

– Raketuppskjutningar blir allt vanligare. Förut var det bara stater som gjorde raketuppskjutningar, nu är det även företag som skickar upp satelliter. Så sannolikheten ökar att vi får se fler liknande ljusfenomen över Skandinavien, säger Eric Stemplers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.