Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ammi hade ett stort hjärta. Hon var en person som bjöd in sångare från alla håll och kanter”, säger Yana Mangi.

Artister samlas för att hylla ”Ammi”Hammarstedt Vilgats

Uppdaterad
Publicerad

Ammi Vilgats uppmärksammas under torsdagskvällen med en stor minneskonsert i Kiruna kyrka.

– Hon var en av de stora och drivande och inspirerande till det samiska i kyrkolivet, säger Yana Mangi som deltar i konserten.

SVT Sápmi besökte Kiruna kyrka där repetitionerna pågick för fullt inför minneskonserten för ”Ammi” Ann-Mari Hammarstedt Vilgats.

Ammi Vilgats var tidigare kantor i Kiruna församling. 18 artister medverkar på konserten, däriband Yana Mangi och Lars-Ante Kuhmunen.

– Det här var något som vi musiker och sångare ville göra för att Ammi har betytt så mycket för musiklivet och församlingsverksamheten. Ammi hade ett stort hjärta. Hon var en person som bjöd in sångare från alla håll och kanter. Vi ville göra något för Ammi. Vi ville göra en minneskonsert i glädje, för Ammi betydde glädje för oss. Konsertens intäkter går oavkortat till Cancerforskningsfonden i Umeå säger Yana Mangi.

Sameskolan i Kiruna

Yana Mangi har arbetat med henne i över 20 år. Hon minns att Ammi engagerade sig för samisk musik och hon var väldigt involverad i Sameskolan i Kiruna i över 20 år. Yana har också arbetat på sameskolan i Kiruna som musiklärare.

– Hon var alltid mån om att eleverna skulle få sjunga och använda sitt språk och jojken. Hon gjorde arrangemang för att samiska artister skulle få använda sitt uttryck, sitt språk, sin jojk och sätta sin egen prägel. Det var hon jätteduktig på att lyfta fram. Jag tror att hon har varit med nästan alla samiska artister här uppe och gjort någonting. Hon var en av de stora och drivande och inspirerade till det samiska i kyrkolivet.

Enorm drivkraft för det mångkulturella

Enligt Mangi så kom Ammis drivkraft med att arbeta med det mångkulturella av att hon kom från Pajalaområdet. Hon ville utveckla sig med sin orgel  och få göra till exempel jojkar och arrangemang. Hon var inte bara mån om det samiska språket, hon månade också om finska och meänkieli och det kulturella. Ammi var bland annat en av de drivande för att göra CD:n Jukkaslåtar.

-Många av oss som kommer från byarna runt omkring, har fått jobba med henne och sjunga på vårt språk. Hon var så, hon ville lyfta fram vår kultur som finns häruppe, säger Yana Mangi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.