Ballongen XL-CALIBUR släpptes från Esrange i tisdags. Nu hoppas NASA så fort vädret tillåter att kunna släppa en ännu större ballong från Kiruna. Foto: SCC

NASA ska släppa jätteballong från Esrange i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

En forskningsballong tre gånger så stor som Globen.

Det hoppas NASA snart kunna släppa från Esrange utanför Kiruna.

– Vi hoppas att det ska bli lite bättre väder nu, säger Mattias Abrahamsson, ballongexpert på Esrange, till Vetenskapsradion.

Den 22 juni släppte den amerikanska rymdorganisationen NASA ballongen TRANSAT från rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

I tisdags släppte man ytterligare en ballong, XL-CALIBUR, som ska sväva över Atlanten och har som mål att landa i norra Kanada.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Nu hoppas NASA snart kunna släppa upp en ännu större ballong och en av de största forskningsballongerna någonsin från Esrange. Ballongen som har fått namnet BOOMS har en volym tre gånger så stor som Globen i Stockholm.

”Det här är en pusselbit”

Ballongen ska upp på 47 kilometers höjd och ska ha med sig instrument som kollar på kosmiska röntgenstrålar som träffar övre delen av atmosfären.

– Det mesta som har med kosmisk forskning att göra är för att lista ut hur universum är uppbyggt och det här är en pusselbit i det och ren grundforskning, säger Mattias Abrahamsson, ballongexpert på Esrange, till Vetenskapsradion.

Likt andra ballonger så ska även denna ta sig till Kanada vilket kräver att det är svaga vindar på alla nivåer i atmosfären vilket Esrange nu inväntar.

– Vi hoppas att det ska bli lite bättre väder nu så förhoppningsvis kommer den att gå iväg. Annars finns det andra lösningar som att man får lägga en försening på det här och gör det ett annat år, säger Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet