Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Seffan Handal, ordförande i Utbildningsförbundet, om varför man ber om ursäkt. Foto: NRK

Barnen drogs i öronen och blev slagna – norska lärare ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Barnen drogs i öronen och blev slagna – bara för att de pratade sitt eget språk. Nu ber norska lärarfacket Utbildningsförbundet om ursäkt.

– Man använda fysiska straff i situationer där barnen hade använt antingen samiska, kvänska eller finska, säger Seffan Handal, fackförbundets ordförande, till NRK Sápmi.

I somras lämnade norska Sannings- och försoningskommissionen in sin rapport. De granskade hur Norge behandlade samer, skogsfinnar och kväner – och kunde tydligt visa hur förnorskningspolitiken slagit mot minoriteterna.

Längst fram i ledet gick lärarna och prästerna som skulle se till att barnen lämnade sina språk, sin kultur – och blev så lika majoritetsbefolkningen som möjligt. Det här pågick från 1850-talet och ända till andra hälften av 1900-talet.

– Vi har anat att det fanns exempel på det här. Men vi har inte vetat att det var så omfattande, så systematiskt, säger Steffen Handal.

Dragna i öronen

Barnen ska bland annat ha blivit slagna, dragna i öronen och förlöjligade. I slutändan tappade de sina språk och sin kultur – precis som myndigheterna hade planerat.

Tre månader efter att rapporten presenterats så gick i veckan det norska lärarfacket Utbildningsförbundet ut med en formell ursäkt från lärarnas sida. Med sina drygt 190 000 medlemmar är det det största facförbundet på utbildningssidan.

– Det här är så allvarligt att vi anser att det är rätt att be om ursäkt, säger Steffen Handal.

Sametinget: ”Väldigt viktigt”

Som en del av försoningsarbetet anser Handal att alla barn i Norge bland annat ska få lära sig om samiska kulturyttringar. Det här är något som redan har lett till en infekterad debatt i Norge när samiska perspektiv tagits in i grundskolan. Och så kommer det även vara framåt, tror Handal.

– Förändringar sker inte utan bråk, det kommer bli stökigt och oroligt, säger han.

Sametinget på norsk sida uppskattar ursäkten. Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR), i Sametingets styrelse, konstaterar att det här är första steget för att norska myndigheter ska erkänna vad som har hänt.

– En ursäkt är väldigt viktig i nuläget, säger han till NRK Sápmi.

Även på svensk sida pågår arbetet med en sanningskommission som ska redovisa sina resultat i december 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.