• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huvudrollsinnehavaren Elin Kristina Oskal och regissör Elle Márjá Eira. I klippet: Författaren Ann-Helen Laestadius inför att projektet påbörjades. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu har ”Stöld” premiär: ”Den visar verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen är det premiär för filmen ”Stöld”.

Lars Ante Wasara som spelar ”Mattias” är nöjd med slutresultatet – som han tycker ger en ovanligt korrekt bild av Sápmi.

– Den visar verkligheten, säger han till NRK Sápmi.

Under veckan har det varit premiärvisning både i Kiruna och Stockholm för filmen som är baserad på Ann-Helén Laestadius Augustprisbelönade bok med samma namn.

– Det var jag och Ann Helén Laestadiun som begärde att vi skulle ha en visning i Kiruna, eftersom det är en samisk historia vi berättar. Dessutom har vi spelat in det mesta av filmen i Norrbotten, säger regissören Elle Márjá Eira till NRK Sápmi.

Filmen handlar om nioåriga Elsa som blir vittne till hur en ickesamisk man, Robert, hugger ned hennes ren Nástegallu och sedan hotar henne till tystnad. Berättelsen kretsar kring hennes kamp i en värld full av samehat, där klimatförändringar hotar renskötseln.

”Visar verkligheten”

Manuset är skrivet av Peter Birro och i rollerna syns bland andra Elin Kristina Oskal, Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara och Ida Persson Labba.

– Jag tycker att filmen visar verkligheten. Vardagen vi lever i, säger Wasara som till vardags är renskötare.

Filmen är Netflix första film på samiska. Producenten, Malte Forssell, är nöjd med samarbetet med de samiska filmskaparna och tillägger att han har lärt sig mycket nytt om rennäringen och om samerna i allmänhet.

– Om det är en bra historia kan vilken historia som helst berättas, säger han på frågan om Netflix överväger att göra fler samiska filmer i framtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SVT Sápmi besökte inspelningsplatsen när Netflix spelade in en scen till Stöld som ska föreställa Jokkmokks marknad. Riktiga säljare har tagits in för att tittarna ska känna igen sig. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.