Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste ju hitta så bra processer som möjligt”, säger EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) som röstade för att stärka urfolks rättigheter i den eventuellt kommande minerallagen. Foto: TT/SVT

EU-parlamentet föreslår samråd med urfolk i nya minerallagen

Publicerad

För en dryg vecka sedan röstade EU-parlamentets rödgröna partier, med stöd av Liberalerna, igenom att urfolks rättigheter bör beaktas i samband med urvinnandet av kritiska råvaror inom EU.

Det upprör nu Sara Skyttedal (KD) som tycker att S försvårar för gruvindustrin.

Nu har EU-parlamentet röstat fram sina förslag till EU:s nya minerallag (CRMA) vars syfte är att EU ska bli mer självförsörjande på råvaror som anses nödvändiga i den så kallade gröna omställningen.

Tanken är att det ska bli lättare att få tillstånd för gruvor inom EU. Men ett ändringsförslag till lagstiftningen var att samtidigt införa FPIC. Principen om fritt och informerat förhandssamtycke i lagen. Den syftar i första hand till att ge urfolk större rätt till kontroll över sina egna marker.

Det här upprör KD-politikern och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal:

”Den stora frågan är vad som händer när FPIC nu kastas in i den kritiska råmaterialakten, givet att principen i EU-sammanhang kan komma att tolkas som rätt till veto”, skriver Sara Skyttedal i ett skriftligt svar till SVT Sápmi.

Viktigt med samråd

EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S), var en av dem som röstade för att införa FPIC tillsammans med bland annat Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna. Han menar att det är viktigt med en bra dialog med lokalsamhällena och Europas urfolk.

– Vi måste ju hitta så bra processer som möjligt för ett samråd inför en eventuell mineralutvinning både med urfolk och lokalbefolkning, säger Bergkvist.

Jobbar mot partiets riktning

Sara Skyttendal menar att Socialdemokraternas agerande genom att stödja förslaget, försvårar för nya gruvor i Sverige.

”Jag landar i att Socialdemokraternas agerande riskerar att försvåra för gruvindustrin och späda på motsättningar, som till exempel mellan icke näringsidkande samiska gruvarbetare och näringsidkande samer”, skriver Sara Skyttedal till SVT Sápmi.

Nu menar Skyttedal att Socialdemokraternas EU-parlamentariker jobbar mot partiets riktning, som sedan tidigare uttalat sig positivt om gruvor. Men Bergkvist håller inte med.

– Det är definitivt inte min uppfattning, säger Erik Bergkvist.

I februari tas beslut om FPIC kommer att tas med i EU:s nya minerrallag eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.