Sametingets kansli i Kiruna. Foto: SVT

Ny rapport: Utvecklingen av minoritetspolitiken för långsam

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Stockholm och Sametinget har slutfört sin årliga uppföljningsrapport av minoritetspolitiken.

Den visar att utvecklingen går i positiv riktning men också att det går för långsamt.

Länsstyrelsen Stockholm och Sametinget har årligen i uppdrag att redovisa utvecklingen inom det minoritetspolitiska området.

Man har nu presenterat en uppföljningsrapport där man redovisar utvecklingen utifrån minoritetspolitikens tre delområden som är diskriminering och utsatthet, inflytande och delaktighet samt språk och kulturell identitet.

– Våra uppföljningar de senaste åren visar att vi inte nått dit vi behöver för att Sveriges nationella minoriteter ska få sina rättigheter tillgodosedda. Vi ser att fortsatta satsningar behöver göras och att det behöver finnas verktyg att ta till när rättigheterna inte tillgodoses, säger Malin Langenfors, chef för enheten för nationella minoriteter på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

I rapporten konstateras att det görs många insatser men samtidigt uppger flera statliga myndigheter att det finns brister i deras kunskap om diskriminering av de nationella minoriteterna, liksom i styrningen av hur myndigheterna kan och ska arbeta effektivt för att motverka diskriminering.

– Inom delområdet diskriminering och utsatthet ser vi inte minst att begreppet utsatthet behöver få en tydligare definiering. Otydligheten skapar en osäkerhet på området. En definition är viktig för att finna lämpliga förändringsverktyg, säger Ellen Omma, enhetschef för det minoritetspolitiska uppdraget på Sametinget.

Sveriges nationella minoriteter och uppföljning av minoritetspolitiken

Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (även kallad minoritetslagen) ger de fem erkända nationella minoriteterna ett allmänt skydd som bland annat innebär att minoritetsspråken ska främjas och skyddas, kulturen ska utvecklas och bevaras samt att minoriteterna ska ges inflytande i frågor som berör dem. En del rättigheter regleras dessutom i andra lagar, som skollagen och socialtjänstlagen. Utöver detta finns särskilda rättigheter som gäller i förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska.

Länsstyrelsen Stockholm och Sametinget har uppdraget att årligen redovisa utvecklingen inom det minoritetspolitiska området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.