• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Jennie Brandén om rapporten som hon varit med och tagit fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jennie Brandén om rapporten ”Våld mot samiska kvinnor” som hon varit med och tagit fram. Foto: SVT/Henrik Montgomery, TT

Ny rapport: Var tredje samisk kvinna utsatt för våld

Uppdaterad
Publicerad

Rapporten ”Våld mot samiska kvinnor” släpptes på fredagen.

Den visar bland annat att nästan var tredje kvinna har utsatts för fysiskt våld.

– Det här är ett stort problem och det är höga tal vi ser, säger Jennie Brandén, statsvetare och postdoktor.

I dag är det den internationella kvinnodagen och då släpps rapporten ”Våld mot samiska kvinnor”.

På uppdrag av Sametinget har arbetet gjorts av en forskargrupp på Umeå universitet och rapporten innehåller bland annat statistik samt en del med intervjuer med över 30 personer som arbetar inom samhällets stödstrukturer för våldsutsatta i olika delar av den svenska delen av Sápmi.

Hälften av de samiska kvinnorna har utsatts för sexuellt våld, sju av tio har utsatts för psykiskt våld och nästan var tredje för fysiskt våld.

– Vi ser att den här studien tydligt visar att det här är ett stort problem och det är höga tal vi ser, säger Jennie Brandén, statsvetare och postdoktor.

Därför är rädslan stor

Dessutom uttrycks i rapport en oro för att samiska kvinnor stannar kvar längre i en destruktiv relation. Kvinnorna kan vara rädda att förlora sitt samiska sammanhang.

Enligt rapporten finns en risk att kvinnor inte vill lämna sina män då de då riskerar förlora tillgång till marker som är starkt knutna till deras samiska identitet.

I viljan att skydda det samiska kollektivet så försöker man också hantera det internt och inte tala öppet om det.

– Vi ser ju ett behov av att Sametinget får ett särskilt uppdrag och resurser för att fortsätta jobba med frågan. Och vara delaktiga i att utveckla stödstrukturer för våldsutsatta samiska kvinnor.

Långt bakom Norge

Man hoppas nu att regeringen tar frågan på allvar och ska utforma en specifik strategi och handlingsplan som kan integreras i den nationella strategin.

I rapporten konstateras också att man ligger långt bakom Norge.

– I Norge finns särskilda kompetenscentrum kring till exempel socialtjänstens arbete i det samiska samhället. Det är också ett av de förslag vi lyfter att vi behöver utveckla ett kompetenscentrum för samisk hälsa och socialt arbete för samer i Sverige, säger Brandén.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU ELLER NÅGON ANNAN ÄR VÅLDSUTSATT

  • Om du utsatts för brott, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14. Om det är en akut situation, ring larmnumret 112.
  • Kvinnofridslinjen: samtalsstöd via telefon dygnet runt, telefon: 020 505 050
  • Stödlinjen för män som utsatts för fysiskt eller psykiskt våld av en närstående eller sexuellt våld, telefon: 020-80 80 80.
  • Stödlinjen för transpersoner för vuxna transpersoner, telefon: 020-55 00 00.
  • BRIS telefon: 116 111
  • Välj att sluta telefon: 020 555 666
  • Akka Jokkmokks samisk kvinnojour

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.