Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför firas internationella kvinnodagen? I klippet får du en genomgång av hur det startade.

Tipsen: Det kan du göra för kvinnor på internationella kvinnodagen

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen okej att säga och göra på 8 mars, den internationella kvinnodagen? Här får du tips från tre tongivande feminister i Sverige.

– Skippa tårta och blommor, säger Vian Tahir.

Vad får man inte säga eller göra på internationella kvinnodagen?

– Det klassiska dilemmat den här dagen är om man ska säga grattis eller inte. Om någon säger det till mig, så brukar jag skoja och säga att jag önskar mig lika lön för män och kvinnor, säger Vian Tahir, chefredaktör för den feministiska tidsskriften Bang.

– Den här dagen är en dag för att uppmärksamma det globala förtrycket och den ojämlikhet som drabbar kvinnor, så med tanke på den kontexten kan det vara svårt att gratulera en kvinna, säger Bilan Osman, journalist och skribent.

– Jag tror inte på en lag om vad man får och inte får säga, då blir bara folk nervösa. Samtidigt är inte internationella kvinnodagen en födelsedag, den finns till för att uppmärksamma att kvinnor fortfarande är en väldigt utsatt grupp, säger Bianca Kronlöf, skådespelare och komiker.

Det här är viktigt att prata om i dag

– En del vill prata om att fira kvinnan, men jag firar kamperna som vi hittills vunnit. Jag vill prata om vad som händer efter #Metoo, om hur vi ska ta det vidare, än så länge har vi bara lyft på locket, säger Bianca Kronlöf.

- Förut blev jag provocerad när något sa grattis, jag tyckte att det var förminskande, men jag har lagt den frustrationen åt sidan. Tanken med internationella kvinnodagen är att belysa frågor som är viktiga för kvinnor, som till exempel rätten till sin egen kropp. Jag vill prata om hur vi ska värna om rätten till fri abort, det tycker jag är otroligt viktigt, säger Vian Tahir.

– Den internationella kvinnodagen för mig symboliserar kvinnokamp, det är därför den här dagen finns. För att förändra de patriarkala strukturerna är det mest effektiva att ta ställning i vardagen. Det är också något man kan göra varje dag, året runt, och inte bara på internationella kvinnodagen, säger Bilan Osman.

Det här kan du göra för kvinnor – skippa tårta och ros

– Skippa tårta och blommor. Ta istället över arbetsuppgifter från en kvinnlig kollega, så att hon kan få kompa ut efter halva dagen. Jag tror att de flesta hellre går hem tidigare än får en röd ros, säger Vian Tahir.

– Ett konkret tips är att skänka 500 kronor till en kvinnojour. Sedan kan man slå in kvittot i ett fint kuvert och ge till en kvinna, säger Bianca Kronlöf.

– Se till att vara en del av kampen för kvinnors rättigheter och villkor. Det kan till exempel vara att försöka förändra strukturer som skapar och göder ojämlikhet på arbetsplatser. Man kan också funderar på om man istället för att vara en del av en sexistisk jargong, är en person som säger ifrån, säger Bilan Osman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.