Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir ministern utskälld av aktivisterna utanför hans eget departement. Foto: NRK

Nya demonstrationer utlovas i Oslo: ”Kommer pågå i flera dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftparken i norska Fosen har tidigare lett till stora demonstrationer.

Om drygt två veckor är det exakt två år sedan norska HD slog fast att den är ett folkrättsbrott.

Nu uppmanar ungdomsorganisationen NSR Nuorat till nya stora demonstrationer där man utlovar civil olydnad.

Den 11 oktober har det gått exakt två år sedan den högsta domstolen i Norge slog fast att landets största vindkraftpark är ett folkrättsbrott då den ligger mitt i renbetesområdet på Fosen.

Men den norska regeringen har sedan dess låtit den stå kvar. När det tidigare i år hade gått 500 dagar sedan domen bröt stora protester ut i Oslo. Då bars demonstrerande ungdomar bort av polisen. Demonstranterna blockerade under flera dagar ingångarna till norska departementsbyggnader.

Nu uppmanar ungdomsorganisationen NSR Nuorat till nya demonstrationer i Oslo på årsdagen av domen. De skriver på sociala medier att de gärna ser att demonstranter tar med sig lavvun för att slå läger utanför Stortinget. Enligt Instagram-inlägget räknar de med att vara kvar i flera dagar.

Kurser i civil olydnad

De skriver också att det kommer vara civil olydnad precis som tidigare och NSR Nuorat ska dessutom arrangera kurser i civil olydnad så att nya demonstranter ska få lära sig hur man gör.

Regeringen i Norge har erkänt att uppförandet av vindkraftverken var ett folkrättsbrott. Men man hoppas hitta en lösning via dialog som gör att vindkraftverken i de drabbade områdena blir kvar.

– Vi har fortfarande hopp om att medlingsprocessen ska kunna leda till en uppgörelse i godo i ärendet, skrev Terje Aasland, olje- och energiminister, till NRK för någon vecka sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.