Ođđa sámeministtar Ruoŧas nammaduvvon

Uppdaterad
Publicerad

Dal leat ođđa sámeministtar ruoŧa ráđđehusas nammaduvvon. Sámedikki politihkkariidda leat ođđa ja amás namma, muhto vuordámušat leat ahte sámeáššit ovdanit.

Nu är den nya sameministern utnämnd. För Sametingspolitikerna är hon ett relativt okänt namn men förväntningar finns ändå.

– Känner du igen henne? frågar reportern Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, och visar några bilder på Jeanette Gustafsdotter, ny kulturminister med ansvar för samiska frågor.

– Nej, blir svaret men det blir det blir naturligtvis spännande att få se vad Jennie här....eller vad var det hon hette nu? Vad Jeanette har för agenda när det gäller samefrågor, det blir jättespännande.

Idag presenterade den nyvalda statsministern Magdalena Andersson sin regeringsförklaring och sina statsråd. Jeanette Gustafsdotter tar över som kulturminister efter Amanda Lind, miljöpartiet, efter partiets avhopp från regeringen förra veckan. Inte heller Marita Stinnerbom från partiet Guovssonásti vet speciellt mycket om nya kulturministern men hon har ändå förväntningar.  

– Vi vill ju nu se det här pengarna som är utlovade till samisk språkcentrum. Vi vill ju se att vi får den här förstärkningen som vi så väl behöver och att vi får en förstärkning till sametinget för att jobba som ett politiskt organ och att våra kulturarbetare får det stöd dom behöver för att utöva kulturen och samtidigt att man ser renskötseln och rennäringen som är en del av kulturen, säger Marita Stinnerbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.