Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är de samiska föremålen officiellt överlämnade till Ájtte. Foto: Stefan Karlsson

Officiellt överlämnande av samiska föremål

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de samiska föremålen officiellt överlämnats till Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk.

– Det känns fantastiskt bra! Här har föremålen en stor betydelse, här finns kunskapen om föremålen, här finns kontexten och dom kommer aktiveras och man kommer bygga kunskap om det här och vi kommer fortsätta det samarbetet. Vi sätter inte punkt här utan vi kommer tillsammans bygga kunskap om det här materialet och ytterligare material, säger Ann Follin, överintendent och myndighetschef för statens museer.

Fysiskt funnits på Ájtte i 35 år

De samiska föremålen som nu överlämnas till Ájtte museum har fysiskt funnits på Ájtte sedan museet öppnades för 35 år sedan men förvaltningsrätten har Etnografiska museet haft. I samband med att Ájtte öppnade så lämnade man in en önskan om ett långtidsutlån men nu äger Ájtte förvaltningsrätten för dem.

Föremålen har kommit till etnografiska museet i omgångar, vissa är från 1800-talet, en stor del från 1900-talet och vissa från 1930. 

Förkämpe för Ájtte samemuseum

Apmut Ivar Kuoljok, 95 år, är en av dem som kämpat hårt för att få till Ájtte som samemuseum och han är nöjd idag.

– Jag har jobbat hårt för att få det här samemuseet hit till Jokkmokk. Först var det fjällmuseum och jag jobbade för att få till det samiska och genom fjällmuseet lyckades vi få samemuseet också. Det är bra att museet nu har fått det här föremålen och jag har sett dem, det är bra att dom finns här så att man kan se de gamla föremålen, säger Apmut Ivar Kuoljok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.