Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ol-Ánte Sikku arbetar och bor i Bryssel där två svenskar dog i ett terrorattentat på måndagskvällen. Foto: Foto: Olivier Matthys, TT/SVT

Ol-Ánte Sikku om terrordådet i Bryssel: ”Hemskt och obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

I snart två år har Ol-Ánte Sikku bott och arbetat i Bryssel.

Efter gårdagens terrordåd arbetar han hemifrån under tisdagen.

– Vi får se hur länge vi ska göra det, säger han till SVT Sápmi.

Ol-Ánte Sikku med rötter från Staare (Östersund) och Badje Sohppar (Övre Soppero) arbetar i EU-parlamentet i Bryssel sedan snart två år tillbaka. Där sköter han EU-parlamentarikerns Erik Bergkvists (S) press- och kommunikation.

Han var hemma i lägenheten i Bryssel då han fick reda på vad som hänt.

– Det är hemskt och obehagligt. Jag och min kompis hade planerat att gå ut, men valde att stanna hemma för att kunna följa vad som hände via nyheterna. Då man hade så lite information, säger Ol-Ánte Sikku till SVT Sápmi.

Det var under måndagskvällen som två svenskar sköts till döds i ett terrordåd i den centrala Bryssel.Cirka fem kilometer från brottsplatsen skulle Sverige och Belgien möta varandra i en EM-kvalmatch på Kung Baudouin-stadion, en match som sedan avbröts i halvlek.

Kompisar var på matchen

Ol-Ánte Sikku berättar att han hade flera kompisar som var på matchen.

– De kom tillbaka från arenan mitt i natten, men vi hade bra kontakt under kvällen. Vi fick veta att de var i säkerhet och det var skönt.

Under tisdagen arbetar Ol-Ánte Sikku hemifrån, då de som arbetar i EU-parlamentet uppmanats att göra det på grund av gårdagens händelse.

– Vi får se hur länge vi ska arbeta hemifrån, i och med att det är mycket som är oklart än, men just nu är det lugnare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.