Två svenskar sköts till döds i ett terrordåd i Belgiens huvudstad Bryssel. Foto: TT

Detta har hänt: Två svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen sköts två svenskar till döds i ett terrordåd i den belgiska huvudstaden Bryssel. Gärningsmannen har i en video på den sociala medieplattformen X uttalat sina sympatier för terrorsekten IS. Under tisdagsmorgonen sköts han till döds i samband med ett polisingripande. Detta vet vi om händelsen.

• 19.15 på måndagskvällen öppnar en man eld mot flera personer med automatvapen intill stadsdelen Molenbeek i centrala Bryssel.

• Två personer dödas och ytterligare en person skadats i skjutningen. Svenska myndigheter bekräftar i ett senare skede att samtliga är svenska medborgare. Dödsoffren är två män i 60- respektive 70-årsåldern. Den skadade är en man i 70-årsåldern. Enligt medieuppgifter var åtminstone en av männen iklädd svensk fotbollströja med anledning av matchen mellan Belgien och Sverige.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

•  Dådet filmas och klippet sprids. Efteråt spelar gärningsmannen in ett videoklipp som han delar på den sociala medieplattformen X där han svär trohet till terrorsekten IS. Han säger också att han dödat svenskar för att ”hämnas muslimer”. Det dröjer till dagen efter attacken innan IS på sig dådet i ett inlägg på Telegram.

• En dryg timme efter dådet inleds EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien på Kung Baudouin-stadion cirka fem kilometer bort. Matchen bryts dock i halvlek då den svenska truppen att inte vill fortsätta på grund av det inträffade. Svenska supportrar evakueras då in i pressrummet. Under natten lämnar de sedan arenan med poliseskort.

• Under tisdagsmorgonen skjuts den misstänkte gärningsmannen i samband med ett polisingripande i stadsdelen Schaarbeek. Han avlider på vägen till sjukhuset, enligt Belgiens inrikesminister. Belgisk polis säger sig inte kunna utesluta att han haft medhjälpare, men enligt premiärministern finns i hittills inget som tyder på det.

• Med anledning av händelsen höjdes terrorhotnivån i Bryssel till en fyra, vilket är den högsta nivån. Dagen efter sänktes den återigen till en trea.

• På tisdagen höll statsminister Ulf Kristersson (M) en pressträff med anledning av terrordådet. Han beskrev då händelsen som ”en terrorattack riktad mot Sverige och svenska medborgare”.

• Dagen efter dådet framkommer också att mannen tidigare avtjänat ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott i Sverige, där han vistades mellan 2012 och 2014.

• En man grips i Nantes i västra Frankrike misstänkt för inblandning i attentatet. Han ska ha tagit emot en video från den misstänkte gärningsmannen bara minuter före skjutningen började. Enligt franska medier är den gripna mannen en anhörig till den misstänkte gärningsmannen.

• Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne avgår efter terrordådet. ”Jag tar mitt politiska ansvar och avgår, sa Van Quickenborne på en pressträff på fredagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för SVT:s genomgång av vad Brysselterroristen gjorde på attentatsdagen, från första skottet tills att han försvinner från mobilkamerorna och bort från brottsplatsen. Foto: Skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet