Abdesalem Lassoued dömdes till två år och två månaders fängelse för grovt narkotikabrott, för att ha innehaft 100 gram kokain. Foto: TT/SVT

Abdesalem Lassoued dömdes för grovt narkotikabrott i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Abdesalem Lassoued misstänks ha dödat två svenskar i Bryssel. SVT kan nu berätta att han dömdes för grovt narkotikabrott i Sverige 2012 – straffet blev fängelse och utvisning. 

– Han var djupt troende men absolut inte radikaliserad, säger en person som hade kontakt med honom under tiden i Sverige till SVT Nyheter.

Efter dådet på måndagskvällen inleddes en massiv jakt på den misstänkte gärningsmannen: 45-årige Abdesalem Lassoued. På tisdagsmorgonen sköts han ihjäl på ett café av belgisk polis.

Statsminister Ulf Kristersson sa på en presskonferens att mannen tidvis hade vistats i Sverige.

Nu kan SVT Nyheter berätta nya detaljer om hans tid här.

Greps i Malmö

I september 2012 greps Abdesalem Lassoued tillsammans med två andra personer i Malmö. Polisen misstänkte att de sysslade med narkotikaaffärer, bland annat i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den utpekade Brysselterroristen bodde i Sverige 2012. Bilden till höger är från hans tid här – innan fängelsedomen. Foto: Privat

Han dömdes senare samma år för grovt narkotikabrott, för att ha innehaft 100 gram kokain. Polisen beslagtog också 38 000 kronor i kontanter. Straffet blev två år och två månaders fängelse samt utvisning i tio år. I domen är hans namn stavat på ett annat sätt än i hans belgiska identitetshandlingar, med födelsedatumet är det samma.

”Var djupt troende”

SVT har pratat med en person som hade kontakt med Abdesalem Lassoued under tiden i Sverige.

– Han var djupt troende men absolut inte radikaliserad, säger personen som blev chockad när hen såg bilden på den misstänkta gärningsmannen på nyheterna.

I lägenheten i Göteborg där Lassoued bodde vid tillfället för gripandet konstaterade polisen att hans vänner tidigare bedrivit hunddagis.

– Säkerhetspolisen har inte haft någon information om hans förehavanden eller åtgärder. Vi tror och bedömer att han kan ha rest runt i Europa och världen med falska identiteter, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo.

2019 sökte Abdesalem Lassoued asyl i Belgien, men han fick avslag året därpå och vistades därefter illegalt i landet. 

Enligt den belgiska justitieministern fick man 2016 uppgifter från en utländsk polismyndighet om att Lassoued radikaliserats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.