Foto: SVT/TT

Han misstänks för attacken mot svenskar i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Abdesalem Lassoued är den utpekade gärningsmannen som skjutits till döds av polis efter terrordådet i Bryssel. Lassoued har tidigare vistats i Sverige där han bland annat avtjänade ett fängelsestraff. I en video som fått spridning efter skjutningen säger han att han har dödat svenskar för att “hämnas muslimer” – och svär trohet till IS.

EM-kvalmatchen i fotboll mellan Belgien och Sverige skulle snart spelas när gärningsmannen öppnade eld med automatvapen i centrala Bryssel.

På videor från platsen syns hur han kommer åkande på en scooter. Iklädd en orange jacka och vit mopedhjälm jagar han människor och skjuter dem på nära håll. Två svenska medborgare dödas. Ytterligare en skadas och förs till sjukhus.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Gärningsmannen hörs på filmer ropa “Allahu akbar” i samband med skottlossningen. Belgiska medier har identifierat honom som Abdesalem Lassoued, 45 år.

Kort efter dådet publicerade den utpekade mannen en video på sociala medier. I klippet säger han bland annat att “vi dör för vår religion” och att han “hämnas för muslimer” genom att döda svenskar. Han svär också trohet till IS.

På morgonen dagen efter dådet meddelade Belgiens federala åklagarmyndighet att den Lassoued skjutits till döds i samband med ett polisingripande på ett kafé i Bryssel.

Befann sig i Sverige

Lassoued var hemmahörande i Schaerbeek norr om Bryssel och det ska vara känt att han tidigare radikaliserats. Han har tidigare också misstänkts för terrorbrott i Tunisien där han kommer ifrån. Lassoued sökte asyl 2019 i Belgien, men fick avslag året därpå och ska ha befunnit sig i landet illegalt.

Innan dess, mellan åren 2012 och 2014, befann han sig illegalt i Sverige. Under tiden i Sverige ertappades han med 100 gram kokain, varpå han dömdes till fängelse och utvisning för grovt narkotikabrott.

Enligt Säkerhetspolisen har han sannolikt rört sig runtom i Europa och världen med falska identiteter under åren som ledde fram till dådet.

Skrev inlägg om USA-dåd

Tidigare under dagen för dådet publicerade den misstänkte mannen ett sociala medier-inlägg om den muslimska pojken som knivhöggs till döds av familjens hyresvärd i Chicago i helgen, där han menade att det skulle ha kallats terrorism om det handlat om ett kristet barn.

Åklagarmyndigheten i Belgien utesluter inte att gärningsmannen i Bryssel kan ha triggats av de senaste händelserna i Israel-Palestina-konflikten.

Den misstänkte mannen har även ett Tiktok-konto där han bland annat följer ett konto som delar konspirationsteorier om att muslimska barn kidnappas av den svenska socialtjänsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Twitter & Hatim Kaghat/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet