Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lise Tapio Pittja om att föra vidare det arv i duodji och kultur som hon fått från sina förmödrar, sina áhkut och máttaráhkut. Foto: SVT/Mikaela Sjöstedt

Hon vill föra vidare slöjdtraditionerna: ”Lika viktigt som själva stygnen”

Uppdaterad
Publicerad

Att lyfta det som gömts och föra vidare traditioner är något slöjdaren Lise Tapio Pittja brinner för.

Det visar hon med sin utställning på Sámi Duodji i Jokkmokk.

 – Att föra vidare är lika viktigt som själva stygnen, säger 2022-års Asa Kitok-stipendiat, Lise Tapio Pittja.

Det var en stolt mamma, tillika konstnär, som var på plats under öppnandet.

– Det är inte klokt hur duktig hon varit, säger Inghilda Tapio, och pekar på mössorna i utställningen.

Hon är också stolt över att dottern Lise Tapio Pittja lägger ner så mycket tid på att lära andra, bland annat i sin roll som lärare.

– Det är fint det tankesättet hon har och hur hon jobbar med ungdomar.

”Det som getts till mig ska jag ge vidare”

Utställningen har namnet Šiella. Som namnet säger (gåva) har Lise Tapio Pittja gjort den som en gåva till de som gått före henne. Och hon tänker på de som kommer efter henne.

– Det gäller inte bara slöjden, utan hela vår samiska kultur. Det som har getts till mig ska jag ge vidare, om den ska fortsätta finnas, berättar Lise Tapio Pittja

Tanken om vad hon ville göra fick hon strax innan hon blev förra årets Asa Kitok-stipendiat. Till sin utställning, som är en del av stipendiet, har hon tittat bakåt i tiden och bland annat valt att göra en ládjogáhpir, hornmössa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lise Tapio Pittja om vad hon ville göra till utställningen och varför. Foto: SVT

”Viktiga förebilder”

Inga Elisa Påve Idivuoma är lektor i duodji på Sámi Allaskuvla, Samiska högskolan, i Kautokeino. Hon anser att det är viktigt att arvet förs vidare, och att vi ser slöjden inte bara som bruksföremål hemma, utan som del i konstvärlden och i den akademiska världen också.

– Lise Tapio Pittja och andra slöjdare som jobbar på en högre nivå är viktiga förebilder. Med slöjden kan man göra så mycket, jobba på museum, driva eget företag eller gå vidare akademiskt i ämnet. Vi ser här i dag hur stort intresset för slöjd är, både från Sápmi och från övriga världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.