Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lean hirpmástuvvan”. Guldal Socialdemokráhtaid ovttasteaddji Public service-kommitteas Lawen Redar. Foto: SVT/Makan Rahmati

Oppositionen vill ha mer samiska i SVT och SR

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska framtiden se ut för public service?

Frågan delar de politiska partierna efter att public service-kommittén presenterat sina förslag.

Under måndagen presenterade public service-kommittén reglerna för public service-bolagens kommande tillståndsperiod 2026-2033.

Kommitténs ordförande Göran Hägglund (KD) lämnade över betänkandet till kulturminister Parisa Liljestrand (M).

– Det ska fortsatt vara brett formulerat och verksamheten inte ska detaljregleras, säger han.

När det gäller utbudet på de nationella minoritetsspråken och teckenspråk föreslår kommittén att förstapubliceringar på vart och ett av de nationella minoritetsspråken och teckenspråk ska öka under tillståndsperioden och att företagens samlade utbud på finska, meänkieli, romani chib, samiska och teckenspråk varje år minst ska uppgå till den nivå som uppnås 2025.

Vad gäller jiddish ställer däremot majoritetspartierna högre krav och vill att utbudet ska öka från 2025 års nivå.

Men oppositionen (S, C, MP och V) reserverar sig och och riktar kritik mot Tidöpartierna.

”Vad gäller nivån på utbudet menar vi att majoritetens ambitioner landat för lågt. Att stärka utbudet på jiddish är en viktig prioritering då utbudet i dag är lågt. Vi ser dock ingen anledning till att inte ställa samma krav vad gäller samiska, meänkieli och romani chib. Utbudet för dessa språk är fortsatt lågt”, skriver man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.