Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Första intervjun med Sametingets förre kaslichef, Fredrik Österling efter att slutat. I klippet ser du hur han ser på konflikten med Sametingets styrelse, som pågick i ett år. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Ångrar inte polisanmälan mot Sametingets styrelseordförande: ”Det var rätt”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari avgick Fredrik Österling som Sametingets kanslichef efter ett minst sagt turbulent år. Han ångrar inte hur han hanterade situationen med konflikten med Sametingets styrelse som bland annat resulterade i polisanmälan. Nu satsar han på att utveckla sin verksamhet som chefsrådgivning.

– Det var en lättnad när vi förhandlade fram avtalet som liksom markerade slutet på anställningen, säger Fredrik Österling som i slutet på januari avgick som kanslichef på Sametinget efter knappt ett och ett halvt år.

Under ett år har vi fått följa konflikten mellan Sametingets styrelse och Fredrik Österling som resulterade i bland annat polisanmälningar, sjukskrivning och rättegång efter att saken hamnade hos Statens ansvarsnämnd. Fredrik Österling ångrar inte att han agerade som han gjorde även om polisanmälan aldrig ledde till åtal.

– Jag tyckte det var helt riktigt, med de kunskaper jag hade då och fortfarande har. Man har ett ansvar gentemot verksamheten och det ansvarit går lite högre än styrelsen faktiskt.

En av kritiken mot dig var att du arbetade med bisysslor. Vad är din syn på saken?

Under min semester har jag, precis som många andra på Sametinget gjort en bisyssla, jag skrev opera säger han och fortsätter.

– Jag hade deklarerat bisysslorna in i det system som Sametinget har, styrelsen valde i efterhand komma och säga att det inte var korrekt gjort. Styrelsen har sedan försökt styrka att det har påverkat mitt arbete på Sametinget utan resultat.

Fredrik Österling säger att han ser ljust på framtiden och att han fortsätter att bo i Kiruna.

Vad ska du göra framöver?

– Nu håller jag på att starta upp en liten verksamhet som ska jobba med verksamhetsutveckling och chefsrådgivning.

Polisanmälan ledde aldrig till åtal utan lades ner.

Uppdatering:

I den första versionen av den här texten framgick inte att polisanmäla lades ner. Det har lagts till i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.