Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Peter Benson, facklig ordförande inom Saco, om problemet på Sametinget. Foto: Marie-Louise Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Larmet inifrån Sametinget: ”På bristningsgränsen”

Publicerad

Utökade arbetsuppgifter och fler uppdrag till Sametinget – utan att det tillförts resurser i samma utsträckning. Samtidigt har tre chefer slutat på kort tid. Nu larmar facket: Stressnivån är för hög.

– Jag är på bristningsgränsen, jag har fått minnesluckor, säger en anställd på kansliet.

Flera personer SVT Sápmi pratar med på Sametinget larmar om arbetssituationen.

– Folk är så lojala. Det är inte klokt hur väl folk vill Sametinget trots att det är stressigt, säger en anställd.

Samtidigt visar budgetunderlaget för 2023 att Sametinget behöver ytterligare nio miljoner kronor för att klara nuvarande uppdrag, personalstyrka och folkvald verksamhet.

Peter Benson, facklig ordförande inom Saco, kopplar stressen till att arbetsbördan ökar utan att kansliet får mer resurser. Enligt honom handlar det inte om att cheferna slutat – utan om att man inte hinner med de uppdrag, bland annat konsultaionsordningen, som Sametinget har.

– Jag bedömer det som mer problematiskt än det här tillfälliga med chefer. Att många chefer måste ersättas, det har vi varit med om förr, så vi är lite vana vid det, säger Peter Benson.

Han fortsätter:

– Det är mer arbetsrelaterad ohälsa och hög stressnivå bland personalen och det är problematiskt, säger Peter Benson som är ordförande i Saco som är ett av två fackförbund på Sametingets kansli.

Närmare två miljoner till förre kanslichefen

Arbetsbördan har ökat samtidigt som styrelsen har varit i öppen konflikt med kanslichefen. I slutet av januari kom styrelsen och Fredrik Österling överens om att han ska sluta – vilket kostar Sametinget månadslöner för närmare två miljoner kronor från en redan ansträngd budget.

Hur ser du på att summan kommer att påverka Sametingets verksamhet?

– Jag tycker det är djupt olyckligt. Jag känner att det här är helt styrelsens sak, det är dem som har försatt sig i situationen, säger Fredrik Österling.

”För mig är politiken det viktigaste”

På tisdag startar årets första plenum i Ubmeje och både kanslichefsfrågan och budgetunderlaget kommer att diskuteras, enligt uppgifter till SVT Sápmi.

– Det här var en bedömning som vi i styrelsen gjorde, vi var tvungen att komma till en lösning. Från vår horisont så har inte Sametinget fungerat, säger Håkan Jonsson.

Lars-Ove Sjajn är tillförordnad kanslichef till och med 31 oktober, men facken på Sametinget, Saco och ST Sápmi, har inte fått information om när och hur rekryteringsarbetet för kanslichef ska gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.