Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (Jof) är förvånad över Sametinget polisanmälan mot honom. Foto: Stefan Karlsson

Sametingets styrelseordförande kräver kanslichefens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, kräver att Statens ansvarsnämnd beslutar om avsked för kanslichefen, Fredrik Österling.

I en skrivelse ställd till Statens ansvarsnämnd, som kom in till myndigheten i slutet av juli månad, kräver sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, att nämnden prövar ”i första hand avskedanden och i andra hand förflyttning alternativt disciplinansvar”, gentemot kanslichefen Fredrik Österling.

Enligt Håkan Jonsson står Sametingets styrelse bakom beslutet och har tappat förtroendet för kanslichefen.
I skälen för anmälan punktas ett flertal situationer upp där Österling bland annat anklagas för samarbetssvårigheter, att ha tagit semester utan styrelsens kännedom, att kanslichefen inte kommit till möte med styrelsen, och han anklagas dessutom för arbetsvägran.

– Det är många orsaker som gör att vi i styrelsen anser att det går inte längre. Arbetet i kansliet har i stort sett avstannat sedan han tillträdde. Det bästa för Fredrik och för sametinget och framförallt för sametingets styrelse är att han själv väljer att lämna sitt uppdrag.

Ni skriver att han arbetsvägrar eftersom han inte meddelat styrelsen var han är varje dag. Är det rimligt att behöva göra det?

– Nej inte i normala fall är det ju inte så det fungerar. Men i och med att det som beslutas och det uppdrag vi har inte görs, då vill vi få en kontroll av vad det är som sker på dagarna. Det är tråkigt att det ska behöva vara så, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Frågan ligger  nu på ansvarsnämndens bord

Avskedsanmälan ligger nu på nämndens bord för avgörande. Statens ansvarsnämnd prövar frågor om avskedanden och disciplinärenden för statligt anställda i högre befattning.

Det var i månadsskiftet maj-juni, som de interna motsättningarna mellan sametingets kanslichef, Fredrik Österling, och sittande styrelseordförande Håkan Jonsson, blev offentliga.

Kanslichefen Fredrik Österling polisanmälde styrelseordföranden Håkan Jonsson med anklagelse om korruption.  Även styrelseledamoten Lars-Jonas Johansson, polisanmäldes för förtal och trakasseri.

– Dialog är ju alltid att föredra, men nu kommer vi till en punkt där det handlar om just hur man använder de offentliga medlen och där har vi olika uppfattningar och då är det bättre att vi låter rättsvårdande myndigheter avgöra, sa Österling då.

Kanslichefen svarar

Kanslichefen Fredrik Österling ställer inte upp på intervju men skriver i ett sms-svar så här:

”Om statens ansvarsnämnd väljer att behandla anmälan, blir det en välkommen möjlighet att offentligt kunna kommentera den bild styrelsen under året valt att måla upp av såväl min kompetens som kansliets.”

Tisdag den 23 augusti ska statens ansvarsnämnd behandla frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer